Spuštena zavjesa na Premijer ligu BiH: Čovjek koji je pogriješio, a tu grešku ne ispravlja, čini još jednu

utakmica
Nakon 33 odigrana kola, 198 utakmica, blizu 18.000 odigranih minuta i 489 postignutih pogodaka - spuštena je zavjesa na sezonu 2022/2023 u nogometnoj m:tel Premijer ligi BiH. Nakon svega, poželjet ćemo i slijepo povjerovati u to, da stvari koje smo ove godine gledali, više nikada ne budu naša tema.

 

Nakon prošlogodišnjeg suverenog osvajanja titule, Zrinjski je i ove godine potvrdio potpunu dominaciju u bh. prvenstvu, a pored treće uzastopne titule, prvi put u historiji osvojili su i Kup BiH te kompletirali osvajanje duple krune.

U Konferencijskoj ligi će nas predstavljati Borac, Željezničar i Sarajevo, dok su bez izlaska na evropsku scenu, iako su imali te amcibije, na kraju ostali Široki Brijeg i Velež.

Ligu su napustili Sloboda te Leotar, iako postoji mogućnost da tim iz Trebinja i naredne sezone igra u eltinom rangu, ukoliko Krupa odustane od učešća i tako otvori šansu da drugoplasirani tim iz Prve lige RS-a i tim s Polica igraju baraž.

Ove suhoparne i općepoznate informacije dovoljne su za sportski rezime Premijer lige BiH za prošlu sezonu, a nakon svega viđenog, teško je isprati gorak utisak zbog svih drugih, nazovimo ih, nesportskih stvari koje su obilježile ovu sezonu.

Prvenstveno, iako je bezrezervno i za svaku pohvalu inicijativa Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine da finansira i u končanici realizuje rekonstrukciju terena, na kraju svega i mirne duše se može reći da je ova odluka donesena bez ikakve alternative, odnosno bez jasnih dogovora i planova s klubovima kako da se nogomet ostavi navijačima.

Pa smo tako, čekajući da tereni u Sarajevu, Tuzli i Banjoj Luci "pozelene", mjesecima bili svjedoci probijanja rokova, radovima koji traju i traju, a u isto vrijeme, liga se igrala na potpuno neuslovnim niželigaškim terenima i u konačnici svega, dobro smo namučili i oči i živce dok smo ugledali prelijepe travnjake na Koševu, Tušnju i Gradskom stadionu u Banjoj Luci.

No, ono po čemu će se ova sezona posebno pamtiti su sudijske greške. I nisu to bile one standardne sudijske greške kakve možete vidjeti u bilo kojoj ligi svijeta, niti treba biti zaluđen i tražiti da svaka odluka bude ispravna, da svaki aut ili prekršaj budu ispravno dosuđeni, jer to jednostavno nije moguće.

Kod nas je drugačije, a iako znamo da su sudije ljudi i da prave greške, ono što smo gledali otišlo je u jednu potpuno novu dimenziju. Bile su to istinske lakrdije, ponavljane iz kola u kolo, bile su to amaterske greške i smijurije koje ne bi svirao ni prosječni poznavaoc nogometnih pravila, a ne osoba koja nosi naziv "službeno lice" i koja svake godine iznova i iznova mora polagati ispite i dokazuje svoje "vrhunsko" znanje UEFA-i.

Mučno je iznova ponavljati i nabrajati sve ono što smo, posebno u drugoj polusezoni vidjeli i čemu smo svjedočili, ali je krajnje vrijeme da se Nogometni savez Bosne i Hercegovine pozabavi ovim pitanjem i da se otkloni sumnja u bilo kakvu neregularnost, jer to je put koji će sigurno uništiti bh. nogomet.

I kako kaže Konfučije, kineski filozof, političar i narodni učitelj, nakon svega viđenog imat ćemo novu, po ko zna koji put šansu da krenemo ispočetka. Ukoliko to uopšte želimo, jer možemo:

"Čovjek koji je pogriješio, a tu grešku ne ispravlja, čini još jednu grešku."

Preostaje nam nada da će nas četiri kluba dostojno predstaviti u Evropi, san da ćemo konačno zaigrati u grupnoj fazi jednog od evropskih takmičenja i vjera da greške kojima smo svjedočili - logističke i sudijske, zauvijek odlaze u historiju. U suprotnom, nogomet će izgubiti smisao.