Sramota u pozadini finala Lige prvaka: Policajac nedužnog navijača prskao suzavcem u oči

.
Dva dana nakon finala Lige prvaka između Real Madrida i Liverpoola još uvijek se priča o velikom haosu koji je nastao uoči utakmice u Parizu, a brojni evropski mediji sada se osvrću na nepotrebnu policijsku brutalnost prema navijačima koji su se primjereno ponašali i bez problema pokušali ući na stadion.

UEFA je objavila da su ulaze na stadion blokirali navijači Liverpoola koji su kupili lažne ulaznice, te su na taj način pokušali ući na finalnu utakmicu, što je dovelo do gomilanja navijača i brojni su to iskoristili kako bi preskočili ogradu i bez karte ušli na stadion.

Na ulazima u stadion u tom trenutku je nastao haos, policija i zaštitari nisu imali dovoljno kapaciteta da zaustave brojne navijače koji su preskočili ogradu, što je uvjetovalo policiju da počne koristiti suzavac i na taj način zaustavljati navijače, one koji nisu imali karte i one koji su sasvim normalno čekali na svoj ulazak.

S tim u vezi pojavio se i jedan videosnimak koji pokazuje kako jedan policijski službenik bez ikakve potrebe prilazi navijaču Liverpoola koji je skenirao svoju kartu, a zatim ga prska suzavcem u oči.

Evropski mediji pišu da je ovo samo jedan od brojnih primjera gdje su navijači Liverpoola nastradali ni krivi ni dužni.

 

Krovna kuća evropskog nogometa (UEFA) poručila je da će preispitati sve propuste zajedno s francuskom policijom i vlastima, te s Francuskim nogometnim savezom.

Podsjetimo, nogometaši Real Madrida pobijedili su Liverpool rezultatom 1:0 u finalu Lige prvaka igranom u Parizu i osvojili su 14. naslov prvaka Evrope u historiji