Srbija pobijedila Norvešku i plasirala se u elitni rang Lige nacija, mogu igrati i protiv Zmajeva

nogomet
Nogometaši Srbije pobijedili su Norvešku u odlučujućem meču 6. kola Lige nacija B rezultatom 2:0 i tako izborili plasman u elitni rang ovog UEFA-inog takmičenja, gdje će, između ostalih, možda igrati i protiv naše Bosne i Hercegovine.

 

Norveška je odlično otvorila meč i već u 20. sekundi je mogla doći u vodstvo, ali Haaland nije iskoristio situaciju jedan na jedan s golmanom i tako je propala prva šansa za domaći tim.

Nakon toga, igralo se većinom na sredini terena, obje ekipe imale su neke opasne situacije, a prvi pogodak vidjeli smo u 42. minuti. Kostić je probio po lijevoj strani, prizemno ubacio za Vlahovića, a napadač Juventusa pogađa za 1:0 i tako pred poluvrijeme donosi Orlovima prednost.

Pitanje pobjednika ovog susreta riješio je ubojiti Mitrović koji u 54. minuti koristi asistenciju Ilića i pogađa za 2:0, nakon čega je bilo jasno da će Srbija doći do pobjede, prvog mjesta i plasmana u elitni rang Lige nacija.

Oni su grupnu fazu završili na prvom mjestu sa 13 osvojenih bodova, tri više od Norveške, treća je završila Slovenija sa šest osvojenih bodova, a četvrta Švedska sa četiri osvojena boda.

Naredno izdanje Lige nacija igra se tek u sezoni 2024/2025, a naknadno će biti određeno kada će se održati žrijeb. Pored BiH i Srbije, u elitnom rangu Lige nacija će igrati i Hrvatska koja je u ovogodišnjem izdanju izborila plasman na Final Four.

Rezultat i strijelci:

Norveška - Srbija 0:2 (Vlahović 42', Mitrović 54')