Srbiji u najgorem scenariju ni pobjeda neće biti dovoljna za prolaz

,
U grupi H Portugal igra protiv Južne Koreje, a Urugvaj protiv Gane. Afrička reprezentacija je ujedno i u najčišćoj poziciji. S pobjedom je sigurna u prolaz, a bit će joj dovoljan i bod ako Koreja ne pobijedi Portugal

 

Posljednji je dan grupne faze Svjetskog prvenstva u Kataru. Takmičenje u šest grupa je završilo, a danas ćemo saznati i posljednja dva putnika u osminu finala iz grupa G i H. Brazil i Portugal već su osigurali prolaz i pitanje je samo hoće li ići dalje kao prvi ili drugi.

Utakmica koja će se pratiti s najvećim zanimanjem je ona između Srbije i Švicarske. Bit će to repriza duela iz grupne faze u Rusiji, u kojoj je Švicarska pobijedila golovima Granita Xhake i Xherdana Shaqirija. Utakmica je dobila i političke konotacije jer su dva švicarska strijelca kosovskog porijekla slavila golove pokazujući rukama dvoglavog orla, simbol koji se nalazi na zastavi Albanije.

Srbiji protiv Švicarske igra samo pobjeda. Doduše, u jednom scenariju ni ona neće biti dovoljna. Naime, ako Kamerun pobijedi Brazil, Afrikanci bi također imali četiri boda kao Srbi. Loša vijest za Orlove je to što već sad imaju lošiju gol-razliku pa bi trebali pobijediti Švicarsku većom razlikom nego Kamerun Brazil.

Švicarska bi pobjedom sigurno prošla dalje, a bit će joj dovoljan i bod osim ako Kamerun ne pobijedi Brazil. Kamerun je u sličnoj situaciji kao i Srbija. Igra mu samo pobjeda uz uslov da Švicarci ne pobijede Srbiju. Brazil će izgubiti prvo mjesto ako izgubi od Kameruna, a Švicarska pobijedi Srbiju s dva ili tri gola razlike, ovisno o broju postignutih golova.

U grupi H Portugal igra protiv Južne Koreje, a Urugvaj protiv Gane. Afrička reprezentacija je ujedno i u najčišćoj poziciji. S pobjedom je sigurna u prolaz, a bit će joj dovoljan i bod ako Koreja ne pobijedi Portugal.

Urugvaju i Južnoj Koreji igra samo pobjeda, ali ni s njima nisu sigurni i obje reprezentacije ovise o rezultatu druge utakmice. I jednima i drugima treba pobjeda Portugala, a remi bi im odgovarao samo u slučaju pobjede od dva razlike (za J. Koreju) i tri razlike (za Portugal). Utakmice ove grupe igraju se od 16, a utakmice grupe G od 20 sati.