Šta će danas odlučiti Izvršni odbor NSBiH? Slijedi li nam francuski scenarij

Sarajevo Čelik
Sudbina fudbalskog prvenstva naše zemlje mogla bi konačno biti poznata nakon današnje (17.30 sati) online sjednice Izvršnog odbora Nogometnog saveza BiH.

Mogla bi, ali i ne mora. Prije svega, jer se svake sedmice situacija sa različitim uputama entitetskih ministarstava i kriznih štabova komplicira te su se čelnici NSBiH, inače skloni odugovlačenju sa donošenjem konkretnih odluka po važnim pitanjima, našli u neobranom grožđu.

Podsjetimo, u Federaciji BiH klubovi bi se već naredne sedmice mogli vratiti treninzima, a idućeg mjeseca i nastaviti Premijer ligu, ali u RS su potpuno drugačije upute izdate sportskim savezima te je naglašeno kako o utakmicama ne treba razmišljati prije 1. jula. Naravno, ako se ne može igrati na teritoriji cijele BiH u istim terminima, to onda znači i da domaća liga mora čekati na pomenuti datum, naglašen u dopisu Ministarstva zdravlja RS, piše SCSport.

S obzirom da je UEFA naložila da do 3. avgusta trebaju biti završena nacionalna prvenstva (to bi, u našem slučaju, značilo odigravanje 11 kola unutar mjesec dana – pritom niko i dalje ne garantuje da bi uopšte moglo početi da se ponovo igra 1. jula), a da savezi moraju već do 25. maja dostaviti precizan plan o završetku sezone – jasno je da smo sve bliže scenariju koji se desio u Holandiji i Francuskoj, gdje su zaključena prvenstva.

Bitna je napomena da su u francuskoj Ligue 1 proglasili prvaka (PSG), za razliku od Holanđana (dvije ekipe na vrhu sa istim brojem bodova). No, iz oba prvenstva su delegirali ekipe za evropske kupove.

Neizvjesno je i odigravanje utakmica Kupa BiH, trenutno je na stolu prijedlog odigravanja završnice (tri utakmice, polufinala i finale) na neutralnom terenu (Zenica).

U svakom slučaju, članovi IO NSBiH bi danas, ako ništa drugo, trebali ponuditi barem preciznije opcije o završetku sezone u novonastalim okolnostima i skučenom kalendaru, a zatim poslušati i mišljenje klubova.