Stavio sam porodicu na prvo mjesto i ponovo sam sretan

 

Mesud Pezer (25), bosanskohercegovački rekorder u disciplini bacanje kugle, član je Atletskog kluba Zenica u kojem je i počeo svoju sportsku karijeru.

U godini koja je na izmaku, kako kaže, imao je brojne uspjehe, ali naglašava da ipak nije ostvario cilj, plasman u finale Svjetskog prvenstva koje je u oktobru održano u Dohi (Katar).

- Godina je uspješno počela zimskom sezonom, kvalitetno sam odradio i međunarodne mitinge. Na dvoranskom evropskom u Glazgovu sam zauzeo peto mjesto.

Podbacio u Dohi

Popravio sam državni rekord, koji sada iznosi 21,48 metara (13. avgusta u švedskom Vaksju, op. a.). Za Dohu sam bio spreman, imao sam najbolju formu do sada, ali to nisam pokazao u datom trenutku.

Sat prije takmičenja sam lagano bacio 21 metar, daljinu koja vodi u finale. Zeznula me moja psiha - priznaje Pezer i dodaje da je situacija mnogo bolja nakon povratka u BiH.

Skoro tromjesečne pripreme za Dohu je proveo izvan domovine, a, kako kaže, i tamo je sve vrijeme razmišljao o Bosni.

- Nedostajali su mi porodica, grad, država... Godišnje sam provodio i do sedam mjeseci izvan BiH.

Odlučio sam se vratiti u Zenicu i sad sam sretan. Stavio sam porodicu na prvo mjesto, ispred sporta - rekao je Pezer.

Zimske pripreme

Prvi dio priprema za dvoransku sezonu Pezer odrađuje u holu atletskog stadiona Kamberovića polje u Zenici, zajedno sa Hamzom Alićem, Medihom Salkić i trenerom Mehmedom Skenderom.

- Sad su mi treninzi mnogo lakši, jer imam prostora i za meni bliske ljude. Okružen sam ljudima koji govore moj jezik i sve je pozitivnije. Uskoro slijedi odlazak u Beograd, gdje ću trenirati naredna dva mjeseca u dvorani. Naredno veliko takmičenje je Svjetsko dvoransko koje počinje 3. marta u Kini - kaže Pezer.

U 2020. godini Mesuda očekuju još Olimpijske igre u Tokiju (Japan), kao i Evropsko prvenstvo u Parizu (Francuska).

Pezer ističe da je njegov cilj izboriti finala na ovim takmičenjima.

- Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine je ove godine prvi put donio odluku da Amela Tuku, Larisu Cerić i mene stipendira lijepim iznosom što se tiče priprema, masaža, prehrane i slično.

Nas troje imamo ispunjenu normu za Olimpijske igre u Tokiju i kandidati smo za medalje - rekao je Pezer.

Nastupio u Riju

Pezer je već predstavljao Bosnu i Hercegovinu na Olimpijskim igrama 2016. godine u brazilskom Rio de Žaneiru, gdje nije uspio izboriti plasman u finale u disciplini kugla.  Njegov lični rekord na otvorenom iznosi 21,48 metara, dok je u engleskom Birmingemu 2018. godine postavio svoj najbolji dvoranski rezultat (21,15 metara).  

Prije šest godina u italijanskom Rijetiju Pezer je bio evropski juniorski prvak.

TEŽINA

tegova koju Pezer svakodnevno podigne na treninzima iznosi oko 20 tona, također oko 100 puta baci kuglu težine 7,26 kg