Stephane Gilli: I danas mi je žao što sam Grku izbio zube

Utakmice fudbalskih reprezentacija Bosne i Hercegovine i Grčke u protekle dvije decenije obilovale su incidentima, manjim i značajnijim tučama na tribinama, ali i na terenu.

Masovna tuča igrača i trenera desila se po okončanju posljednjeg duela BiH i Grčke, na travnjaku zeničkog stadiona “Bilino polje” 9. juna 2017. godine poslije meča šestog kola kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo Rusija 2018. Sve je počelo naguravanjem Edina Džeke i Kostasa Manolasa, saigrača iz Rome. Situacija je potom kulminirala sveopštim obračunom u kojem je borilačke vještine iskazao Francuz Stephane Gilli, prvi asistent tadašnjeg selektora BiH Mehmeda Baždarevića. Tom prilikom Gilli, nekadašnji kick bokser, izbio je zub Giannisu Gianniotasu, reprezentativcu Grčke koji ga je prethodno pokušao udariti.

“I danas mi je žao zbog tuče i tog događaja na koji nisam ponosan. Iskreno, žao mi je što sam grčkom igraču izbio zub. Branio sam se. On me pokušao udariti i jednostavno sam reagovao. Bile su velike tenzije, između ostalog, i radi dešavanja u prvoj utakmici igranoj u Grčkoj kada smo doživjeli brojne neugodnosti. Nažalost, vrijeme i događaji se ne mogu vratiti. Napravio sam grešku i snosio posljedice. Bio sam suspendovan i dobio otkaz. Vjerujem da će današnja i sve ostale utakmice u kojima budu igrale BiH i Grčka proteći bez i najmanjeg incidenta. To je jedino ispravno”, rekao je za Anadolu Agency (AA) Gilli.

Nada se da će BiH pobijediti Grčku u današnjoj utakmici drugog kola grupe “J” kvalifikacija za EURO 2020 na “Bilinom polju”.

“Sve je na našoj strani. BiH je kvalitetnija od Grčke. Tu nemam nikakvu dilemu. Vjerujem da će momci odigrati dobru utakmicu i da će pobijediti. Bila bi odlična stvar da kvalifikacije otvore s maksimalnih šest bodova. Onda bi sve bilo lakše i bili bi bliže plasmanu na Evropsko prvenstvo, gdje za BiH u svakom slučaju ima mjesta. Italija, BiH i Grčka će se boriti za prva dva mjesta u grupi koja vode na EP, tako da bi trijumf protiv direktnog rivala bio dobar posao. Italija je favorit grupe, a mislim da Finska, Armenija i Lihtenštajn nemaju pretjeranih šansi. Međutim, svakako da će protiv njih biti važno ne napraviti kiks”, istakao je Gilli, trener iz zemlje svjetskih prvaka Francuza, koji kaže da prati svaku utakmicu BiH te da je strastveni navijač svoje “rezervne domovine”.

Gilli je i sada asistent Baždareviću, ovaj put, na klupi francuskog drugoligaša Paris FC. U tekućoj sezoni ekipa pod njihovim vodstvom igra veoma dobro i bori za plasman u Le Championat.

“Imamo veoma kvalitetan igrački kadar. Ovo je najbolja sezona u historiji kluba. Do kraja je još devet kola i vjerujem da ćemo osigurati mjesto koje vode u Le Championat. Zaista, zbog svega učinjenog to smo i zaslužili. Nadam se da ćemo se radovati, večeras pobjedi BiH, a uskoro i našem plasmanu u Prvu ligu Francuske”, kazao je Gilli.