Sturm osigurao donaciju za migrante u BiH: Ivica Osim nas je naučio solidarnosti

Sturm
Čuveni austrijski nogometni klub Sturm Graz donirao je austrijskoj humanitarnoj organizaciji SOS Balkanroute dresove, nogometnu opremu, blokove za crtanje i šalove za migrante u Bosni i Hercegovini.

 

Veći dio donacije, odnosno dječji dresovi, bit će uručeni putem saradnje s IPSIA-om BiH djeci u kampovima Sedra i Borići u Bihaću.

Na sastanku SOS Balkanroute s vodstvom kluba tema je često bio Ivica Osim, kultni sarajevski nogometni trener koji je sigurno najveća legenda kluba.

"Drago mi je što se Sturm na ovaj način uključio i daje svoj mali doprinos da izbjeglicama u BIH bude barem mrvicu manja patnja. S BiH nas spaja naš legendarni trener Ivica Osim“, rekao je nakon primopredaje donacije Gilbert Prilasnig, također legenda kluba i nekadašnji defanzivac koji je bio jedan od omiljenih igrača Ivice Osima.

"Osim mene nije naučio samo puno toga o nogometu, nego i o međuljudskoj solidarnosti. Osim je bio inspiracija za nas sve“, rekao je Prilasnig.


 

Za ovaj Sturmov potez, kao i za donacije FC Wacker Innsbruck tokom protekle zime, najviše je zaslužna od UEFA-e potmopognuta inicijativa Fairplay iz Beča,koja se bori protiv rasizma, homofobije i diskriminacije migranata na nogometnim igralištima. Nju je na sastanku zastupao David Hudelist iz Beča.

Osim dječjih dresova, Sturm je donirao i jedan timski komplet marke Lotto za odrasle. Isti će biti uručen sestrama Amini i Merdiji Kobilici, koje su uz pomoć SOS Balkanroute nedavno u Gradskom parku u Zenici pokrenule pozitivnu sportsku priču koja i u Austriji pljeni pozornost. Djevojke su zahvaljujući donacijama austrijske organizacije kupile nogometne i košarkaške lopte te migrante odvele da zajedno zaigraju s domaćim stanovništvom.

"Nogomet ne poznaje granice, i to je ponovo pokazao u najpozitivnijem svjetlu. Bilo je lijepo vidjeti koliko ljudima u Grazu i dalje znači Ivica Osim, ali koliko je njegov duh ostao trajno zapisan u vrijednostima ovog kluba. Ovo je tek početak. Drago nam je da ćemo s organizacijom Fairplay ovog ljeta organizirati i turnire na kojima će sudjelovati i ekipe migranata. Nogomet, baš kao i ljudskost, spaja“, rekao je predsjednik organizacije SOS Balkanroute Petar Rosandić.