Švedski selektor sa suzama u očima: "Pitam se kuda ide ovaj svijet"

.
Nakon terorističkog napada u Briselu

 

Utakmica kvalifikacija za Euro 2024. godine između Belgije i Švedske u Briselu prekinuta je na poluvremenu zbog terorostičkog napada.

Podsjetimo, sinoć su dvije osobe ubijedne, a jedna ranjena u pucnjavi koja se dogodila u Briselu. Jutros je terorirst upucan i nalazi se "između života i smrti". Upucan je u prsa, ali je navodno reanimiran i još uvijekiv.

Inače, ubijene osobe sinoć bili su švedski navijači i u dresovima reprezentacije Švedske koja je igrala protiv Belgije duel kvalifikacija za EP 2024.

Janne Andersson, selektor Švedske, opisao je svu tugu koja je bila u duši nordijskog tima nakon terorističkog napada.

"Na poluvremenu sam dobio ovu suludu informaciju... Pitam se kuda ide ovaj svijet. Onda smo odlučili da prekinemo", rekao je Andersson, pa je dodao:

"Nije bitno da li će utakmica biti nastavljena ili ne. Jako smo tužni, suze su nam u očima. Želim da izrazim saučešće svima porodicama žrtava. Moja porodica je zabrinuta, kao i vaše (novinarske) porodice".

Nije poznato hoće li i kada utakmica Belgije i Švedske biti nastvljena, no to sada svima najmanje važno.

Povodom ovog nesretnog slučaja oglasio se i kapiten Švedske i defanzivac Manchester Uniteda Victor Lindelof.

"Kada sam čuo vijesti, prvo sam razgovarao sa saigračima, a potom i sa belgijskim igračima. Odmah je došlo do velike solidarnosti u belgijskoj svlačionici. Emotivno je bilo nemoguće nastaviti igrati. Ovo je strašno. Samo pomisao da sam ubijen na ulici zbog nošenje švedskog dresa... Nažalost, svuda vidimo ljude sa oružjem. Želio bih da uputim saučešće žrtvama, u ime igrača", kazao je Lindelof.

Preko 30.000 ljudi je sinoć zamoljeno da ostane na stadionu u Briselu dok se situacija ne smiri i nisu napuštali isti satima, svjesni da na ulicama nije bezbijedno.