Svi gledaju u pravcu dva čovjeka: Mesijev rekord ili Halandov prvjenac

.
Mesi osvojio Svjetsko prvenstvo , dok je Haland poveo Mančester siti do trostruke krune

Kako se godina bliži kraju, počinju se sve više pričati o tome ko bi mogao dobiti najprestižniju individualnu nagradu u svijetu fudbala – Zlatnu loptu.

Osiguranje da se zauvijek ime jednog fudbalera upiše zlatnim slovima u historiju i trenutak kojem se svi igrači nadaju da će ga doživjeti barem jednom za vrijeme svoje karijere.

Ove godine dva su imena u fokusu – Erling Haland (Haaland) i Lionel Mesi (Messi). Norveški napadač je odigrao sezonu iz snova s Mančester sitijem, dok je Mesi osvojio Svjetsko prvenstvo s reprezentacijom Argentine i tako došao do jedinog trofeja koji mu je falio.

Sezona iz snova

Mančester siti je u godinama iza nas bio u potrazi za onim igračem koji će ih povesti do titule Lige prvaka, a njega su pronašli u redovima Borusije Dortmund.

Haland je pojačao „Građane“ u transferu vrijednom 60 miliona eura, a niko nije mogao ni sanjati šta će on sve uraditi u jednoj sezoni. Rekorde je obarao kao od šale, a posebno je zanimljiv njegov omjer postignutih golova i odigranih utakmica. Naime, Norvežanin je postigao 52 gola na 53 utakmice, od kojih je čak 36 došlo u engleskoj Premijer ligi.

Naravno, Siti je osvojio s Halandom na čelu trostruku krunu – Ligu prvaka, englesku Premijer ligu i FA Kup, bez da im je iko mogao prići.

Neko bi možda i rekao da je Siti jedna podmazana mašina, ali svi smo svjedočili njihovim krahovima bez Halanda.

Argentinsko čudo

S druge strane, nalazi se Lionel Mesi. Argentinac je ove godine napustio PSG i otišao put Sjedinjenih Američkih Država, gdje je potpisao za Inter iz Majamija.

Ono što Mesija izdvaja od konkurencije, ako je potrebno i naglasiti, je osvajanje Svjetskog prvenstva u Kataru 2022. godine. Argentinac je vodio svoju ekipu do nečega što se činilo kao samo san.

Na Mundijalu je proglašen i za najboljeg igrača turnira, a ne smije se zaboraviti da je on i sa PSG-om osvojio titulu prvaka Francuske, iako su navijači ovog kluba često zaboravljali da se zahvale Argentincu, posebno jer je izostao uspjeh u Ligi prvaka.

Mesi je u karijeri osvojio ovu nagradu već sedam puta, zbog čega je rekorder, ali njegova želja sigurno je da svojoj kolekciji doda i osmu, rekordnu, kojom bi vrlo vjerovatno na duži vremenski period „pečatirao“ ovu priču.

Dodjela Zlatne lopte na programu je 30. oktobra, a tad će se voditi polemike ko zaslužuje da je osvoji. Norvežanin koji je odigrao sezonu života ili Argentinac koji je još jednom dokazao da su godine samo broj.

Interesantna ideja

Pep Gvardiola (Guardiola), menadžer Mančester sitija, dao je interesantan prijedlog o tome kako bi se mogle dodijeliti Zlatna lopta ove godine.

- Uvijek sam govorio da bi Zlatna lopta trebala imati dvije sekcije, jednu za Lionela Mesija, a drugu za sve ostale fudbalere. Haland bi je trebao osvojiti ove godine. Osvojili smo trostruku krunu, postigao je milion golova. Volio bih da je Erling osvoji, ali Mesi... On je osvojio Svjetsko prvenstvo - rekao je Gvardiola.

 

Foto:Twitter