Svi otkazi Husrefa Musemića u Sarajevu

Trenerski posao je takav – nikad se ne zna koliko će trener ostati na klupi. Ugovori su garancija za sigurnost, bar što se tiče isplata, ali je Bosna i Hercegovina ili, bolje rečeno, Premijer liga po mnogo čemu specifična pa tako i kad se radi o trenerima. Jasan je potpuni nedostatak strategije klubova pa se treneri mijenjaju kao na traci.

Posljednji slučaj smjene Husrefa Musemićau Fudbalskom klubu Sarajevo tek je jedan od primjera kako ljudi koji vode klubove, ne poznaju materiju, nemaju osjećaj za trenutak i kako ne poštuju baš ništa. Husref Musemić leganda je kluba, najtrofejniji trener kluba i jasno je da mu to ne treba garantirati doživotnu poziciju na čelu stručnog štaba, ali on nije Miodrag Ješić i sve ono što je učinio za klub, trebalo bi se poštovati.

Današnja garnitura u FK Sarajevo možda je najbahatija, možda, uz najbolje uvjete u klubu, imaju najmanje znanja da vode klub, ali ako ništa, morali su imati dovoljno osjećaja kako se odnositi prema čovjeku koji je toliko bitan navijačima.

No, nisu oni jedini. Možda je način najružniji, ali je zanimljiv podatak da je najtrofejniji stručnjak na klupi tima s Koševa ujedno i osoba koja je najviše puta dobila otkaz. Musemić je čak pet puta morao napustiti klupu Sarajeva.

Loše doigravanje

Musemić je prvi otkaz “zaslužio” 2000. godine. Kao trećeplasirani je otišao u tadašnje doigravanje za prvaka s hercegovačkim klubovima. Nije uspio doći do titule, a zbog gol-razlike ni do finala, u kojem je Brotnjo bilo bolje od Budućnosti iz Banovića. Ostaje upisano da je sezonu ranije bio prvi.

Dva kiksa

Skoro tri godine poslije, ponovo je Musemić morao napustiti klupu. Ekipu je vodio od 1. jula 2002. do 14. septembra 2003. godine. Bio je treći na tabeli, a u novu sezonu je krenuo sa tri pobjede. Uslijedio je domaći poraz, a zatim i gostujući remi, što je bilo dovoljno da mu se zadrma fotelja. U njegovom slučaju ili, bolje rečeno, u odnosu kluba prema njemu, i najmanje drmanje fotelje značilo je odlazak iz kluba.

Kup i titula

Musemić je treći put na kormilu tima s Koševa bio od 1. januara 2005. do 17. juna 2008. Osvojio je Kup BiH 2005. i titulu prvaka 2007. godine. “Glave mu je došla” sezona 2008. Na kraju je Sarajevo bilo tek peto, a ni ovog puta nije bilo razumijevanja. Morao je otići s klupe bez obzira na sve ono što je već tada bilo urađeno.

Jedan poraz

Četvrti mandat imao je od 19. marta do 1. decembra 2013. Dovršio je sezonu 2013. sa šest pobjeda, pet remija i samo jednim porazom i drugim mjestom na tabeli. To mu je bila ulaznica za ostanak i u narednoj sezoni, ali strpljenje je trajalo tek pola sezone. Nije na klupi dočekao novogodišnje praznike.

Gradski rival

U tek okončanom mandatu na klupi Sarajeva, koji je trajao od 27. augusta 2017. do 2. decembra 2019., Musemić je ušao u historiju kluba. Postao je prvi trener koji je klubu donio dvostruku krunu. Dugo su mu tražili nešto na osnovu čega bi ga se riješili, a novi poraz od gradskog rivala shvatili su kao pravu priliku. Treba još jednom naglasiti da se nalazio na diobi prvog mjesta na tabeli sa Željezničarom.

Šest trofeja

Husref Musemić osvojio je šest trofeja sa Sarajevom. Prvi davne 1985. godine, kad je kao igrač bio dio generacije koja je drugi put u historiji donijela trofej prvaka Jugoslavije na Koševo. U trenerskoj ulozi podigao je čak pet trofeja sa Sarajevom. Prvak je bio 1999., 2007. i 2019., dok je trofej Kupa BiH osvojio 2005. i 2019. godine.

96

utakmica vodio je Musemić u posljednjem mandatu na klupi Sarajeva. Imao je 57 pobjeda, 17 neriješenih utakmica i 22 poraza.

23  

susreta igrao je protiv Željezničara kao trener. Ima po sedam pobjeda i poraza i devet remija.