Švicarci zbog Hajrovića mijenjaju pravila za mlade reprezentativce

Švicarska se suočila s problemom nakon što je nekoliko mladih fudbalera donosilo odluke da ipak obuku dresove matičnih zemalja. Fudbalska asocijacija ove zemlje zbog toga je uvela sporazum, po kojem otplaćuju troškove treninga ukoliko se igrači odluče za drugu reprezentaciju.

Mladi igrači koji su došli iz drugih zemalja potpisuju ugovore, kojima se obavezuju da će, ukoliko odluče tokom karijere da zaigraju za drugi nacionalni tim, isplatiti cijenu obuke. Njihova obuka godišnje košta 25.000 švicarskih franaka, a ugovore potpisuju svi koji imaju dvojno državljanstvo.

Potpisivanjem ugovora posvećuju se Švajcarskoj još kao mladi, čime će otplatiti cijene ako ipak obuku dresove matičnih zemalja. Od 2003. mladi talenti koji dolaze iz drugih zemalja i koji su igrali za Švicarsku u mlađim kategorijama, mijenjali su odluke nakon napunjene 21. godine. Kako ističu mediji novac uložen u njih postajao je besmislena investicija.

Mladen Petrić i Ivan Rakitić iz Hrvatske, Zdravko Kuzmanović iz Srbije, Kerim Frei iz Turske i Izet Hajrović iz BiH, igrači sa dvojnim državljanstvom koji su poslednjih godina nakon Švicarske obukli dresove svoje zemlje. Zanimljivo je i da su i Kuzmanović, i Rakitić, i Petrić porijeklom iz Bosne i Hercegovine.