Švicarska stala uz svoje Albance: To nije bila politička poruka, već spontana reakcija igrača

Fudbalski savez Švicarske (SFV) stao je u zaštitu svojih reprezentativaca kosovsko-albanskog porijekla, koji su tokom utakmice protiv Srbije na Svjetskom prvenstvu slavili golove "albanskim orlom".

- Ne očekujemo kaznu FIFA-e - rekao je delegat SFV-a Klaudio Sulser (Claudio) na konferenciji za štampu, te dodao da se radilo o "spontanoj reakciji" igrača, ali "ne i o političkoj poruci".

Osim toga, dodao je, održan je sastanak s Đerdanom Šaćirijem i Granitom Džakom poslije utakmice. SFV ne očekuje nikakve sankcije protiv Džake i Šaćirija.

- Ne mogu zamisliti da će biti kažnjeni zabranom - rekao je generalni sekretar SFV-a Aleks Mišer (Alex Miescher).

I Sulser je dodao da je uvjeren da FIFA neće pokrenuti nikakav postupak protiv dvojice reprezentativaca, dodajući da se svjetska kuća fudbala nije javila SFV-u.

- Nisam siguran da će FIFA uopće reagirati, sve zavisi kako se procijeni u disciplinskoj komisiji. To nije bila politička poruka, već spontana reakcija igrača, i zato ne vidim što bi FIFA uopće pokretala slučaj - objasnio je Sulser.

Mišer je kazao da je rečeno dvojici igrača da više ne slave "na albanski način".

Rukovodioci SFV-a istakli su da ne žele zabraniti diskusiju na ovu temu, ali da imaju razloga za radovanje, pa da se tome treba posvetiti.