Svojevremeno potpisan pakt Hrvatske i Argentine: "Istina je, dogovorili smo se da ne napadamo..."

.
Dolazak Maradone u Zagreb 1994. godine

 

Hrvatska i Argentina sutra će se sastati po šesti put, no ovo je daleko najvažnija utakmica od svih prethodnih.

U dosadašnjih pet mečeva svaka reprezentacija ima po dvije pobjede, dok je jedna utakmica završena bez golova, a baš njoj ćemo iz više razloga posvetiti najviše pažnje u ovom tekstu. Reprezentacije su izjednačene i na svjetskim prvenstvima, pošto svaka ima po jednu pobjedu u takmičenju po grupama.

Hrvatska i Argentina su prvi put igrale juna 1994. godine u Zagrebu pred 38.000 gledalaca na čuvenom Maksimiru, dok se Hrvatska još trebala pokazati kao samostalna zemlja pod nogometnim nebom.

Bio je to prijateljski meč, a igrao je i legendarni Diego Maradona. Zanimljivo da se utakmica igrala samo 13 dana prije početka Svjetskog prvenstva u Sjednjenim Američkim Državama.

Osim Maradone, u Argentini su tada igrali velikani popit Batistute, Redonda ili Kanidhe, a u Hrvatskoj Boban, Šuker, Prosinečki... Upravo je u društvu svog bivšeg saigrača iz Seville, Šukera, Maradona prije utakmice obišao grob košarkaškog velikana Dražena Petrovića. Maradona je na groblju upoznao Biserku Petrović, Draženovu majku, i poklonio joj dres Argentine sa brojem 10 koji je postavljen ispred spomenika. „ Ne brini, Draženov genije će uvijek biti živ “, rekao je tada Diego.

Maradoni se sam put u Zagreb nije dopao. Legenda je bila jako umorna, a kasnije je čak prijetila da neće igrati na Svjetskom prvenstvu, što je često zabrinjavalo sve u Argentini, no kasnije će se Mali zeleni oraspoložiti.

Maradonine prijetnje da će napustiti tim i vratiti se u Argentinu su se ponavljale, posebno na putu od Izraela do Hrvatske. Diego se obratio novinarima i požalio se na put do Zagreba s više zaustavljanja i dugim putovanjem autobusom. "Ako se ovako nastavi, odlazim i neću igrati Svjetsko prvenstvo", zaprijetio je.

Po dolasku u Beč, glavni grad Austrije, jednu od stanica, pitao je koliko kilometara moraju prijeći kopnenim putem do grada koji je bio na granici sa Slovenijom, prije nego što prođu kroz Hrvatsku. Argentinska ambasada u Austriji nabavila mu je privatni avion za putovanje između Beča i slovenske granice, ali je Maradona odlučio da istim putem putuje autobusom - pet i po sati - sa svojim pratiocima. Ali tim je imao još jedno putovanje autobusom s uključene dvije granice - prvo slovenskom, a zatim i hrvatskom granicom do konačnog odredišta i glavnog grada Zagreba.

Utakmica odigrana 4. juna na Maksimiru bila je prava farsa, do te mjere da su igrači obje reprezentacije jedva čekali kraj sa "dogovorenih" 0:0. Igrači su "sklopili pakt" u kojem je stojalo da niko nikoga ne napada kako bi izbjegli prerane povrede i doslovno su posljednjih 20 minuta šetkali po terenu čekajući kraj.

Oscar Ruggeri je to priznao 2020. godine, kada je rekao: "Sjećam se jedne utakmice Argentine s Hrvatskom, bilo je 0:0. Igrali su Boban, Šuker, Bilić i Prosinečki, imali su odličan tim. I došli smo mrtvi sa puta i morali smo da igramo sutradan. Izašli smo na teren i Diego je poznavao Šukera jer su igrali zajedno u Sevilli. Sastanci su bili posvuda, sve dok nismo rekli: 'Nemojmo se napadati, ako smo mrtvi'. I dogovorili smo se da ne napadamo. Hronike tog vremena govore o prećutnom sporazumu."

Već u nedjelju 5. juna Argentina odlazi iz Hrvatske, zastaje u Švicarskoj, a onda nastavlja put prema Bostonu gdje je bila smještena za Svjetsko prvenstvo.

Diego Maradona će zablistati u svoja prva dva meča na svom posljednjem Svjetskom prvenstvu 1994. godine, a Hrvatska će prvi put učestvovati u kvalifikacijama za sljedeće, Francuska 1998, gdje će završiti kao trećeplasirana selekcija na svijetu.

Sutra će se Hrvatska i Argentina sastati u polufinalu Mundijala i to će biti mnogo važnija utakmica, pa neće biti neophodan niakakav pakt. Pobjednike će u veliko finale koje je na programu u nedjelju 18. decembra, a drugog finalistu saznat ćemo u srijedu oko 22h kada se završi meč Francuske i Maroka.