Tajson Fjuri: Nevjerovatna historija "Kralja cigana" i kralja ringa

.
Krenuo je od dna, došao do vrha, a onda pao u depresiju i postao ovisan o kokainu, ali se uspio vratiti

 

Rodžer Federer (Roger), Kristijano Ronaldo (Cristiano), Lionel Mesi (Messi), Tajger Vuds (Tiger Woods), Lebron Džejms (LeBron James), Rafael Nadal, Novak Đoković..., sve su to svjetske sportske zvijezde koje su na zalasku svojih bogatih karijera. 

Kada spominjemo velikane koji su obilježili proteklu deceniju-dvije, prosto je nemoguće ne spomenuti Tajsona Fjurija (Tyson Fury), britanskog boksera koji je vladar teške kategorije. "Kralj cigana" ima nevjerovatan skor - bez poraza je u 34 borbe. Ostvario je 33 pobjede, od kojih čak 24 nokautom, dok je jednom bilo neriješeno.

Početkom mjeseca je Fjuri "odškolovao" Dereka Čisoru (Chisora), kojeg je s "pola gasa" pobijedio nakon deset rundi. Njegovog sunarodnjaka spašavao je sudija koji je u desetoj rundi prekinuo meč.

Doktori mislili da će umrijeti

Fjuri je sam od sebe zanimljiva ličnost. "Kralj cigana" fizičkim izgledom nije ni sličan nabildanim Entoniju Džošui (Anthony Joshua), ni drugim profesionalnim borcima, ali je uprkos tome neprikosnoveni kralj ringa. 

Rođen je 12. avgusta 1988. u Vajtenšou, nedaleko od Mančestera, a interesantno da je rođen sedam sedmica prije termina sa svega 450 grama. Od dolaska na svijet Fjuri je bio veliki borac. Doktori su upozorili njegove roditelje kako bi mogao umrijeti, ali Tajson je imao neke druge planove.

Inače, kako je jedne prilike njegov otac Džon (John) ispričao, on je bio začet slučajno. Njegovi roditelji su izgubili nekoliko djece između njega i najstarijeg brata, a nadali su se da će Tajson nekako preživjeti.

Posebno ime

Ime Tajson nije dobio slučajno. Njegov otac se ozbiljno bavio boksom, a kao i mnogi ljubitelji ovog sporta bio je zagriženi fan legendarnog Majka Tajsona. Iako je Fjuri stariji volio boks, želio je da njegova djeca idu u drugom pravcu, da se školuju, a Tajsona je zvao "malim debelim". 

Fjuriji stariji je želio drugačiji život za svog sina, ali Tajsonu je bilo suđeno da postane prvak i bokserska legenda. Kao dječak je čekao oca nakon treninga i želio je samo jednu stvar - boksati. Dugo vremena je molio svog oca da mu dozvoli da i on boksuje, da bi jedne prilike njegov otac nevoljno pristao da mu navuče rukavice. 

I tada je Fjuri mlađi šokirao svog oca. Pokazao je prirodni talenat i bilo je jasno u kojem pravcu mora ići. Počeo je s ozbiljnim treninzima na koje je išao pet kilometara biciklom u samo jednom pravcu, a jedan od prvih trenera Stiv Egan (Steve) predvidio je da će Fjuri biti prvak.

Veliki talenat

Fjuri je trenirao i trenirao, a napredak koji je pokazivao oduševljavao je njegove trenere, ali i borce koje je rušio. U amaterskoj karijeri je imao 31 pobjedu i četiri poraza. Sa 20 godina je upisao svoj debi, a u njemu je srušio mađarskog boksera Belea Gijongijosija (Gyongyosi).

Tajson je uvezao 12 pobjeda, a onda su se pojavili problemi. Njegov mentor i najveća podrška u uglu, njegov otac Džon završio je u zatvoru. Fjuri stariji "je zaglavio" 11 godina u zatvoru jer se potukao na jednoj aukciji automobila. Nakon što mu je otac završio u zatvoru, Fjuri je prvi put bio odgovoran za sebe.

Nastavio je on boksati na visokom nivou, ali život izvan ringa nije odgovarao profesionalcu - nije nedostajalo alkohola, zabava, a nerijetko i problema i tučnjava.

Ubrzo je Fjuri punio i naslovnice medija zbog bahatih izjava koje je davao. 

Dan kada je cijeli svijet čuo za njega

Na sebe je navlačio bijes javnosti, mnogi su navijali protiv njega, ali Fjuri je svoje nevjerovatno bokserske umijeće dokazao 28. novembra 2015. godine, kada je srušio slavnog Vladimira Klička, do tada nedodirljivog prvaka.

Fjuri je u potpunosti dominirao, a sve mu je bilo lakše jer je uz sebe ponovo imao svog oca. Fjuri stariji je pored ringa gledao kako njegov sin pred 50.000 navijača pobjeđuje velikog Klička. Tajson je dominirao od prve do posljednje runde, a Kličko, koji je važio za jednog od najboljih tehničara u historiji ovog sporta, prve prave udarce uputio je tek u devetoj rundi.

 

 

Nakon rušenja Klička Fjuri je postao svjestan svoje moći i slave koju je dobio, ali koja mu je i udarila u glavu. Svjetska bokserska federacija (IBF) je željela borbu između Fjurija i prvog izazivača Vjačeslava Glazkova, ali "Kralj cigana" se protivio i tražio revanš protiv Klička.

To se IBF-u nije svidjelo, pa su Fjuriju oduzeli titulu koju je on bacio u WC školjku.

 

FOTO: TWITTER

Pozitivan na kokain

Fjuri je bio glavni lik u svijetu boksa, radio je šta je htio, uspio je izvojevati novu borbu s Kličkom, ali onda šok - povrijedio je zglob i meč je otkazan. 

Nova borba je ponovo zakazana nekoliko mjeseci kasnije. Dok je Kličko naporno trenirao, Fjuri je borbu olako shvatio. Nije se pripremao, kao da se bojao nove povrede koja će mu uništiti nekoliko mjeseci rada. 

Njegov otac se čak uselio kod njega jer je bio u depresiji, Fjuri stariji je čak strahovao da bi se njegov sin mogao ubiti. Tu nije bilo kraj šokovima. 

"Kralj cigana" je pozitivno testiran na kokain, izgubio je sve pojaseve, a svijet boksa mu je zatvorio vrata. Fjuri je već bio u teškoj depresiji, a razmišljao je i o ubistvu. Toliko je loše bio da je uzimanje kokaina za njega bila sitnica.

- Pio sam, drogirao se i provodio noći uz prostitutke. Kad imate neki cilj još od djetinjstva i dođete do njega. Nisam znao šta dalje, ispričao je Fjuri.

Boksersku scenu su preuzeli Kličko i Džošua, a Fjuri je bio daleko od očiju javnosti. Udebljao se i nije ličio na osobu koja je srušila Klička. 

Povratak otpisanog

Nabacio je kilograme, izmijenio fizički oblik, ali "treštolk" je ostao isti. Prozivao je Džošuu, a kada je ovaj pobijedio Klička, Fjuri je postao svjestan da njegov uspjeh iz 2015. - kada je on savladao Klička, više nije tako velika stvar. 

Počeo je trenirati, našalio se kako je radio poput Rokija Balboe (Rocky). "Kralj cigana" je iz ringa odsustvovao 924 dana, a onda se vratio i srušio Švicarca Sefera Seferija. Fjuri je bio puno moćniji od svog rivala, što je koristio pa je između udaraca zabavljao publiku. 

Fjuri je pobijedio i Italijana Frančeska Pianetu (Francesco), a onda je, nakon što je slavio protiv, uz dužno poštovanje dva nedorasla protivnika, dobio priliku da svijetu pokaže da ima još moći. 

Dobio je priliku za meč s Deontajom Vajlderom (Deontay Wilder). Za tu borbu smršao je čak 70 kilograma. Vratio se nakon svih nedaća, a početkom ovog mjeseca odbranio je titulu svjetskog prvaka.

Veliko srce

Iako mnogi misle da je nadobudni Britanac, Fjuri je donirao milione eura siromašnim od svojih borbi. Poznat je i po svojim humanim gestama, jer se sjeti svog djetinjstva i svega kroz šta je prošao. 

Njegovo bogatstvo se procjenjuje na oko 150 miliona eura. Iako leži na milionima, Fjuri ne troši mnogo, štaviše u aprilu ove godine na press konferenciji je rekao kako i dalje vozi Passata iz 2007. godine.

 

FOTO: TWITTER

Uprkos burnom životu, Fjuri ima skladan brak sa suprugom Paris koju je upoznao kada je njemu bilo 16, a njoj samo 15 godina. Vjenčali su se svega četiri godine kasnije. Kada je bio u depresiji, supruga i djeca su mu bili spas, što je Fjuri i priznao.

"Kralj cigana" ima šestero djece. 

FOTO: TWITTER