Teniski savez Kosova prijavio Đokovića i reprezentaciju Srbije zbog nacionalističke pjesme

č

Nakon što je puštena sporna pjesma uz koju su novak Đoković i njegovi saigrači iz reprezentacije Srbije izašli na teren prije mečeva Dejvis kupa, Teniski savez Kosova je reagovao žalbom Međunarodnoj teniskoj federaciji.

Srbija je s rezultatom 2:0 pobijedila Veliku Britaniju i plasirala se u polufinale, ali nakon toga proslavili su sa pjesmom "Veseli se srpski rode" koja se smatra nacionalističkom jer se poziva na aneksiju dijelova Kosova i Crne Gore.

Naime, u pjesmi se govori da se "od Prizrena (Kosovo) do Rumije (Crna Gora) vije srpski barjak", a ta je pjesma puštena na najmasovnijem reprezentativnom takmičenju u svijetu tenisa. 

Pogledajte objavu ovdje.

Nije se dugo čekala reakcija i Teniski savez Kosova je podnio žalbu ITF-u i MOK-u zbog nacionalističkih postupaka Đokovića i ostalih srbijanskih tenisera. Također, osudili su i ITF smatrajući ga odgovornim i saučesnikom ove provokacije.

Iz krovne kuće kosovskog tenisa naglasili su da ovo nije prva Đokovićeva provokacija uz podsjećanje da je na Rolan Garosu napisao "Kosovo je srce Srbije".

- Nevjerovatno je da se takve provokacije nacionalističkim pjesmama događaju na velikim sportskim događajima, posebno u Dejvis kupu koji je zapravo Svjetsko prvenstvo u tenisu. Zato je ITF kao organizator takmičenja odgovoran za ovakvu provokaciju države Kosovo - navodi se između ostalog u saopćenju.