Tereza Mej: Nismo napali da bismo promijenili režim u Siriji

Britanska premijerka Tereza Mej (Theresa May) dala je naređenje britanskim snagama da izvedu precizne raketne udare na Siriju da bi se uništilo njihovo hemijsko oružje.

Ona je istakla da vojna akcija nije imala alternativu.

Mej je navela da se raketni udari izvode tako da na minimum budu svedeni bilo kakvi civilni gubici i da to nije pokušaj promjene sirijske vlade, javio je Reuters.

- Ovdje se ne radi o intervenciji u građanskom ratu. Nije riječ o promjeni režima - kazala je ona.

Mej je navela da se Britanija priključila SAD i Francuskoj u napadu koji je opisala kao "ograničen i ciljan", nakon što su obavještajni podaci ukazali da je vlada Bašara el-Asada odgovorna za napad hemijskim oružjem u Dumi.

Britansko ministarstvo odbrane je navelo da početne indicije govore da su precizna upotreba oružja i detaljno planiranje kao rezultat dali uspješan napad.

Mej je dodala da su Britanija i njihovi saveznici koristili sva diplomatska sredstva da zaustave upotrebu hemijskog oružja, ali da su bili ometani više puta, citirajući ruski veto na nezavisnu istragu o napadu u Dumi u Vijeću sigurnosti UN-a ove sedmice.

Ona je kazala da su Britanija i Zapad imali obavezu da odvrate Asada i druge od hemijskog oružja nakon napada u Dumi u kojem je poginulo oko 75 ljudi, uključujući djecu.