Teri žali, Murinjo ne: Koliko je De Brujne bio dobar u Čelziju i je li trebao dobiti više vremena

.
Za "Plavce" je odigrao devet utakmica i upisao asistenciju, a onda su mu pokazana izlazna vrata

Belgijski veznjak Kevin De Brujne (De Bruyne) jedan je od najboljih igrača svijeta i jedan od najbitnijih šrafova Mančester sitija koji je prošle godine pokorio Evropu i Englesku.

De Brujne je od 2015. član Sitija, a svoju karijeru u Engleskoj počeo je u drugom klubu - u Čelziju, ali se nije puno zadržao na Stemford Bridžu.

Sakupio je devet nastupa, upisao asistenciju na debiju i onda otišao u Njemačku, u redove Volfsburga. Tamo je pružao maestralne partije - na 73 utakmice je dao 20 golova uz 37 asistencija i privukao pažnju superbogatog Sitija.

Britanski "Mirror" kritikovao je tada odluku Sitija da obori rekord za fudbalera koji je bio Čelzijev promašaj (oko 65 miliona eura) No, "Građani" su doveli Belgijanca, a ostalo je historija.

Ovih dana je aktuelizirana priča o De Brujneovom boravku na Stemford Bridžu. Bivši kapiten "Plavaca" Džon Teri (John Terry) gostovao je u podkastu svog nekadašnjeg saigrača iz Čelzija Džona Obija Mikela (John) i tom prilikom su evocirali uspomene iz plavog dijela Londona. Posebno su se dotaknuli De Brujneovih početaka na Otoku.

- Mislim da Kevin De Brujne tada nije bio posvećen treninzima. On je bio neko ko dolazi na trening, a vjerovatno zato što nije igrao toliko, uvijek pognute glave, uvijek ljut i nervozan. Bio je kao dječak koji je došao na igralište i niko nije htio da se igra s njim.

Sjećam se kada je Samuel Eto krenuo na njega i kada su se žestoko posvađali na terenu samo zato što De Brujne nije ulagao napor koji je Eto želio, pa su imali ogromnu svađu na terenu - prisjetio se Mikel.

 

Teri je rekao da žali što nije pomogao De Brujneu, kao ni Mohamedu Salahu koji se nisu uspjeli adaptirati na boravak u Čelziju.

- Razočaran sam u svoje liderstvo, to je ono zbog čega žalim - rekao je Teri.

S druge strane trener Čelzija iz tog perioda Žoze Murinjo (Jose Mourinho) nekoliko puta je rekao da ne žali zbog prodaje De Brujnea. Pitanje je da li je bio iskren ili možda samo nije želio priznati krivicu.

Bilo kako bilo, na Stemford Bridžu nisu imali strpljenja za De Brujnea, a da li su trebali pogledajte na snimku u prilogu.

To je bio De Brujneov debi protiv Hal sitija 18. avgusta 2015. godine. Imao je asistenciju kada je sjajno proigrao Oskara (Oscara), a Čelzi je ovu utakmicu dobio sa 2:0.

 

Foto: Twitter