Životna priča UFC zvijezde, Mirsada Bektića: Pobjegao od pakla rata, u SAD-u mu se rugali zbog odjeće

Mirsad Bektić, sve veća UFC zvijezda, posjetio je svoju rodnu Bosnu i Hercegovinu, gdje je snimljen prilog za UFC-ov serijal “UFC Connected”.

Serijal je svojevrsna životna priča ovog 27-godišnjaka rodom iz Srebrenice, koji je svojim impresivnim nastupima dospio na osmo mjesto službenog poretka za izazivača perolake kategorije. Da mu se nije dogodio kiks u borbi protiv Darrena Elkinsa, u kojoj je do tada dominirao, vjerojatno bi sada bio još bolje plasiran, možda i među glavnim konkurentima za napad na titulu. Ali pred ovim mladim momkom su, ne sumnjamo, tek nove pobjede i uspješni nastupi.

U videu, koji donosimo u prilogu, najbolje ćete shvatiti u kakvu je osobu Mirsad izrastao i šta je sve utjecalo da je danas to što jeste. "Ponekad moraš proći teške trenutke prije nego što ostvariš snove" možda je rečenica koja najbolje opisuje život ovog bosanskohercegovačkog UFC borca.

Njegova teška životna priča počinje bijegom od pakla rata u Bosni i Hercegovini, koje je rezultiralo dugogodišnjom odvojenošću od oca. Preko Italije i Njemačke kao desetogodišnjak stigao je u SAD, u Lincoln. Kao novajlija često je bio na meti nasilnika, pa se često i tukao, ismijavali su ga i zbog odjeće jer je nosio istu dva dana zaredom.

Video započinje posjetom njegovom ocu, a Mirsad uživa u pomaganju oko poslova na selu. Otac mu je uzgajivač ovaca i, kako vidimo u samom videu, dobro se snašao.

Osim što priča o svom porijeklu i tome koliko mu znači, tu su i kadrovi sa treninga u sarajevskom klubu Gazija, posjeta tetki i tetku, šetnja Baščaršijom.

Koliko je velika zvijezda u usponu govori i činjenica da su ga prepoznali i u Sarajevu te tražili da se fotografišu s njim. 

Ostvarenje snova za ovog 27-godišnjaka koji je preživio sve strahote samog izbjeglištva bila bi titula UFC šampiona.