Ako ne obezbijede nastup kroz Premiership: Šta ako engleski timovi osvoje i Ligu prvaka i Evropsku ligu

Engleski fudbal u posljednje dvije godine doživio je pravi procvat na evropskoj sceni. Prošle godine je Liverpool igrao finale Lige prvaka, a ove godine imamo četiri ekipe iz Premiershipa u četvrtfinalu.

Tu su još Arsenal i Chelsea u Evropskoj ligi, a mediji na Otoku su se pozabavili jednim veoma zanimljivim scenarijom. Naime, iduće sezone će Engleska sigurno imati četiri predstavnika, a to će biti četiri najbolje ekipe u Premiershipu.

Postoji mogućnost da Ligu prvaka i Evropsku ligu ove sezone osvoje engleski timovi koji mogu završiti van TOP 4 ekipe u Engleskoj. Trofej dva najveća takmičenja starog kontinenta garantuje nastup u grupnoj fazi Lige prvaka naredne sezone pa ukoliko se desi taj scenarij, tada će četvrtoplasirani ići u grupnu fazu Evropske lige.

Nešto slično se desilo u sezoni 2011/2012. Tottenham je završio četvrti, ali je njihovo mjesto u narednoj sezoni sezoni zauzeo Chelsea koji je te godine savladao Bayern u finalu Lige prvaka, Sportske.ba.

Peto mjesto garantuje nastup u Evropskoj ligi kao i šesto jer je Manchester City (koji će sezonu završiti u samom vrhu) osvojio Carabao Cup. Ukoliko Građani osvoje i FA Cup u EL ćemo naredne sezone gledati tim koji završi sedmi.