Trebao je suditi finale Lige prvaka, ali zbog sramotnog poteza UEFA bi ga mogla zamijeniti

sudija
Osam dana ostalo je do finalne utakmice Lige prvaka između Manchester Cityja i Intera, no u međuvremenu su se pojavile poprilično skandalozne informacije koje su zatresle evropski fudbal.

 

Naime, sudac Szymon Marciniak koji je delegiran da dijeli pravdu na finalnoj utakmici Cityja i Intera, navodno je učestvovao na skupu organizovanom od strane krajnje desničarskog poljskog političara Slawomira Mentzena.

Mentzen je osnivač stranke Nova nada, čiji je politički slogan: "Mi smo protiv Jevreja, homoseksualaca, abortusa, oporezivanja i Evropske unije" zgrozio sve iole civilizovane ljude.

UEFA je svjesna optužbi koje su se pojavile i da rade na rasvjetljenju cjelokupnog slučaja.

- UEFA je svjesna optužbi oko Szymona Marciniaka i traži hitno pojašnjenje. UEFA i cijela fudbalska zajednica gnušaju se "vrijednosti" koje promoviše dotična skupina i ove optužbe shvata vrlo ozbiljno. Daljnje saopštenje objavit ćemo sutra, nakon pregleda svih dokaza, poručili su iz UEFA-e.

Inače, antirasistička organizacija Never Again zaslužna je što je prisustvo Szymona Marciniaka na pomenutom događaju uopšte i otkriveno.

Suosnivač Never Again organizacije Rafael Pankowski zgrožen je ovakvim potezom najboljeg poljskog suca.

- To je nekompatibilno sa osnovnim vrijednostima ‘fair playa‘ kao što su jednakost i poštovanje. Pozivamo suca da prizna svoju grešku, a ako to ne uradi, smatramo da ga UEFA i FIFA moraju sankcionisati, rekao je Pankowski.

Marciniak je jedan od najboljih evropskih sudija, a imao je čast da dijeli pravdu u finalu Svjetskog prvenstva u Kataru 2022. godine.

No, zbog povezivanja sa krajnje desničarskom strankom koja promoviše anticivilizacijske vrijednosti, velike su šanse da će mu UEFA oduzeti privilegiju da sudi finale Lige prvaka koje se 10. juna igra u Istanbulu.