Tri Tima u Borbi za Prvo Mesto

s

Tri Tima u Borbi za Prvo Mesto

 

 

Borba za prvo mesto u Premijer ligi je u sezoni 2023/24 veoma interesantna. Čak tri tima imaju podjednake šanse da osvoje titulu, i svaka od tih ekipa se nada da bi ove godine mogla doći do trofeja u najjačoj fudbalskoj ligi na svetu. Do kraja sezone je ostalo još 10 kola, i još dosta utakmica je ostalo da se odigra, ali nema sumnje da će borba do kraja biti i više nego neizvesna. 

 

Arsenal u najboljoj formi

 

Nakon remija između Mančester Sitija i Liverpula, sjajni Arsenal je preuzeo prvo mesto na tabeli. Naročito su fascinantne trenutne partije Arsenala koji pokazuje da je možda spreman da konačno ponovo postaje najbolji tim u Premijer ligi. U poslednjih pet kola, Arsenal ne zna za poraz  sa pobedom protiv Vest Hem na gostovanju 6:0, zatim je na sledećem gostovanju pobedio Barnli sa isto tako ubedljivih 5:0, onda je kod kuće pobedio Njukasl sa 4:1 u potpunosti ih nadigravši, u pretposlednjem kolu je savladao Šefild Junajted sa 6:0, a u poslednjem kolu ekipa Mikela Artete je slavila protiv ekipe Brentforda sa 2:1 u uzbudljivoj završnici. To znači da je Arsenal u poslednjih pet utakmica postigao više od 20 golova, što je sigurno  i više nego obradovalo verne fanove “Tobdžija”. Čini se da je Mikael Arteta postavio sve kockice, i sada je samo pitanje da li će do kraja sezone uspeti da budu u formi u kojoj su sada. 

 

Liverpul i Klopov Odlazak

 

S druge strane, Liverpul se suočava sa promenom nakon objave Jirgena Klopa da će napustiti klub na kraju sezone. Iako je poraz od Arsenala (3:1) privremeno uzdrmao tim, Liverpul se brzo oporavio i nastavio sa nizom od četiri uzastopne pobede. Posebno dramatičan trenutak za navijače bio je gol Darvina Nunjeza koji je Liverpulu osigurao pobedu nad Notingem Forestom u poslednjim trenucima utakmice. Međutim, nakon tog uspeha, usledio je remi sa Mančester Sitijem i uzbudljiv poraz od Mančester Junajteda u FA kupu sa 4:3 u jednoj od najdinamičnijih utakmica sezone. Liverpul trenutno ima isti broj bodova kao i Arsenal (64) ali zbog bolje gol razlike, “Tobdžije” su prve na tabeli.

 

City i Dalje Favorit 

 

Mančester Siti se i dalje smatra glavnim kandidatom za osvajanje Premijer lige, uprkos konkurenciji od strane Liverpula i Arsenala. Iako je tim Pepa Gvardiole prolazio kroz fazu nekonzistentnih nastupa, vraćanje ključnih igrača kao što su Kevin De Brujne i Erling Haland donelo je poboljšanje u igri. S tri pobede i dva remija u poslednjih pet mečeva, Mančester Siti održava nadu u osvajanje prvenstva.

Vila i Totenhem Glavni u Trci za 4. Mesto 

U trci za četvrto mesto koje osigurava učešće u Ligi šampiona naredne sezone, Aston Vila izgleda kao najozbiljniji kandidat. Pod vođstvom Unaja Emerija, Vila ima ambiciju da ovu sezonu završi plasmanom u prestižno evropsko takmičenje, noseći tri boda prednosti nad Totenhemom. Međutim, borba za ovo mesto će biti žestoka sve do samog kraja, s obzirom na to da i Totenhem ima iste ambicije. Uzimajući u obzir i ubedljivu pobedu Totenhema protiv Aston Vile sa čak 0:4 u gostima, ovo će definitivno biti uzbudljiva trka za najprestižnije evropsko takmičenje, kako na teretnu tako i u kladionicama. Mančester Junajted, koji trenutno zauzima šestu poziciju sa devet bodova zaostatka za Aston Vilom, suočava se sa izazovom da prevaziđe promenljivu formu. Nakon nekoliko dobrih nastupa, Junajted je pretrpeo dva uzastopna poraza, od Fulama i Mančester Sitija, čime su se udaljili od borbe za mesto koje vodi u Ligu šampiona. Ostaje pitanje da li mogu da nadoknade taj zaostatak u preostalim kolima sezone.

 

Borba za opstanak u Premijer ligi

 

Ono što se predviđalo na početku ove sezone u Premijer ligi kada je reč o timovima koji će sledeće godine igrati u Čempionšipu kao da se polako obistinjuje. Mnogi su govorili da će timovi koji su došli ove godine u Premijer ligu iz nje odmah i ispasti, i sve više se čini da će to biti i slučaj. Šefild Junajted i Barnli koji se nalaze na poslednje dve pozicije u Prvenstvu imaju po 14 i 17 bodova, i već su jednim delom na putu ispadanja. Za njih je najveći problem igre koje pružaju, a koje im donose mali broj bodova. Prvi tim iznad crte je Luton sa 22 boda, a iznad Lutona tim Everton sa samo tri boda više što nam obećava uzbudljivu završnicu.  Tu je takođe i Brentford sa 26 bodova koji nikako ne može da pronađe ritam i tako ima čak 5 poraza u poslednjih 6 kola. Definitivno ova sezona Premijer Lige obećava uzbudljiv kraj kako i na vrhu tako i na dnu tabele. što smo i očekivali od najprestižnije lige na svetu. 

 

promo