Tri zvijezde otišle kod Saudijaca u fudbalski raj, sada su ponižene kao što nikad bi bili u Evropi

.
Ne može igrati u Ligi prvaka

 

Mnoge evropske zvijezde su napustile Evropu u minulom prijelaznom roku te su otišle u Saudijsku Arabiju, isključivi razlog je brza i ogromna zarada. 

Remi Al Hilala 1:1 kod kuće protiv skromnog Navbahora iz Uzbekistana na otvaranju azijske Lige prvaka ostavio je veliku ranu za navijače saudijskog kluba, ali i za neke od zvijezda koje su ovog ljeta stigle iz Europe.

Jedan od njih bio je Yassine Bono, bivši golman Seville koji je izostavljen iz ekipe i nije mogao braniti gol kao što je to činio u prvenstvu Saudijske Arabije.

Sigurno je to bolan udarac i pravo poniženje za odličnog Marokanca s kojim se u Evropi sigurno nikad ne bi suočio.

Propisi AFC-a (Azijske konfederacije) dopuštaju samo pet stranih igrača po utakmici, tako da je trener Al Hilala Jorge Jesus morao izbaciti neke igrače uključujući Bona.

Na njegovo mjesto došao je Al Owais, koji je primio naivan gol s kojim su Uzbeksitanci na iznenađujući način poveli u drugom dijelu.

Marokanski čuvar mreže se ljetos dovodio u vezu sa evropskim velikanima poput Bayerna i Real Madrid, ali se odlučio za novu obećanu zemlju za sve fudbalere.

Ipak, došlo je do prvih problema u fudbalskoj raju i sigurno je da nije očekivao da ne igra u najvažnijem azijskom kontinentalnom takmičenju.

Osim Bona, isključene su i druge zvijezde poput Kalidoua Koulibalyja i Sergeja Milinković-Savića, odlukom koja se nije svidjela ni navijačima.

Možda i zbog teoretske inferiornosti protivnika, Jorge Jesus se kao petoricu stranaca za utakmicu odlučio za Neymara, Malcoma, Michaela, Mitrovića i Rubena Nevesa.

Puno napadača i malo sigurnosti na golu koju daje Bono je rezultiralo prvom senzacijom u novoj sezoni azijske Lige prvaka.