U Barceloni će biti svega na ljeto, otkrivena lista šestorice otpisanih, navijačima ništa nije jasno

.
Jedino rješenje za dovođenje pojačanja

 

Barcelonu na ljeto čekaju velike promjene što se tiče igračkog kadra, a mediji privrženi katalonskom klubu već su objavili listu otpisanih fudbalera koji će na kraju sezone gotovo sigurno napustiti Camp Nou.

Katalonski klub ove sezone ne briljira što se tiče rezultata jer je već ispao iz Kupa kralja, a teško će uspjeti i odbraniti titulu prvaka Španije.

Jedino gdje Barcelona ima šansu da dođe do trofeja je Liga prvaka, no jasno je da to neće biti tako jednostavno. Zbog loših rezultata i pritiska javnosti nedavno je trener Xavi Hernandez saopštio da na ljeto sigurno odlazi iz kluba, te će Barca dobiti novog trenera.

Međutim, sigurno je da Xavi neće biti jedini koji će na ljeto spakovati kofere i napustiti katalonski klub jer se očekuje velika čistka kada je u pitanju igrački kadar.

Barceloni su potrebna zvučna pojačanja i to svi znaju, ali zbog problema s finansijama čelnici kluba morat će prvo prodati neke od igrača kako bi došli do novca koji će im kasnije omogućiti dovođenje pojačanja.

Katalonski Sport piše da Joan Laporta i sportski direktor Deco već neko vrijeme razgovaraju o ljetnom prelaznom roku, te prvom koraku, a to je prodaja određenih fudbalera na koje se više neće računati.

Tako se u javnosti pojavila lista o šestorici fudbalera koji bi na ljeto mogli da napuste Barcelonu kako bi se zaradio potreban novac za dovođenje zvučnih pojačanja.

Već sada je jasno da su Sergi Roberto i Marcos Alonso sigurno otpisani i da na ljeto napuštaju klub po isteku ugovora jer im neće biti ponuđen nastavak saradnje.

No, pored ovog dvojca na transfer listi mogli bi se naći Raphinha, Ronald Araujo, Andreas Christensen i Jules Kounde. To su igrači od kojih bi Barca mogla da zaradi odličan novac, a iako su prvotimci jasno je da bi baš oni mogli da budu "žrtvovani" za nova pojačanja.

Deco želi da pojača odbranu i vezni red i to će biti prioritet na ljeto. Posebno je sporna pozicija defanzivnog veznog i lijevog beka. Također, cilj je da Joao Cancelo i Joao Felix ostanu, te da njihovi ugovori budu otkupljeni od Manchester Cityja, odnosno Atletico Madrida.

Naravno, igrače poput Arauja i Kounde rijetko ko bi prodao tako lako, ali Barcelona jednostavno nema drugo rješenje ukoliko želi dovesti nova pojačanja. Prodaja prvotimaca je neophodna kako bi se osigurao novac za nova pojačanja i to je problem s kojim Barcelona "kuburi" već nekoliko sezona.

Sigurno je da je pred Decom i društvom izuzetno težak posao na ljeto što se toga tiče, a prije svega toga moraju riješiti i pitanje novog trenera kako bi i s njim vidjeli kakav igrački kadar je potreban za novu sezonu.

Što se tiče trenera s Barcelonom se povezuje dosta imena, a između ostalih to su Jurgen Klopp, Jose Mourinho, Rafa Marquez... No, prema svemu sudeći na Xavijevo mjesto mogao bi doći Hansi Flick koji je bez posla, te čini se najozbiljniji kandidat trenutno.