U Cazinu održana Liga mladih USK-a u šahu za 2019. godinu

U Cazinu je u nedjelju, 08. decembra 2019. godine, u organizaciji Šahovskog Saveza USK-a, održano Ekipno takmičenje u kadetskom šahu pod nazivom „Liga mladih USK-a za 2019. godinu“.

Takmičenje je održano u prostorijama Kluba penzionera i tehničkoj organizaciji Šahovskog kluba „Cazin“. Na takmičenju je nastupilo ukupno pet ekipa i to ekipe „Bihać I“, Bihać II“, „Cazin“, O.Š.Stijena i O.Š. „Suljo Mirvić“ Konjodor, sa preko 20 najmlađih šahista. Ekipu su sačinjavala tri kadeta i po jedna kadetkinja do 16 godina starosti (rođeni 2003. godine i mlađi).

Takmičenje je bilo turnirskog tipa,a igrano je po Bergerovom sistemu od pet kola (svako sa svakim) sa tempom igre 15 minuta po igraču za cijelu partiju. Primjenjivana su pravila Fide za ubrzani – rapid šah.

Image

Prvo mjesto je osvojila ekipa Osnovne škole Stijena sa 8 meč bodova iz četiri susreta (2 boda za pobjedu). Drugo mjesto je zauzela ekipa „Bihać I“, a treća je ekipa Osnovne škole „Suljo Mirvić“ iz Konjodora. Četvrto i peto mjesto su zauzele ekipe „Bihać II“ i „Cazin“. Za ekipu iz Stijene nastupili su Kekić Ahmed i Kekić Naid, kadetski prvak i viceprvak BiH do 8 godina starosti, Hafizović Ernad i Kaljiković Almedina.

Trima prvoplasiranim ekipama dodijeljeni su pehari i medalje u trajno vlasništvo.

Pobjeda ekipe iz Osnovne škole Stijena je na neki način i najava predstojećih aktivnosti u provođenju projekta Šahovskog kluba „Cazin“ pod nazivom Šah u škole – Početna škola šaha „Mali vitezovi“, radi uspostave škole šaha, koji će većim dijelom finansirati Grad Cazin, Federalno Ministarstvo kulture i sporta i roditelji djece polaznika škole šaha.