U Meksiku ispisana historija: Ferštapen prestigao Šumahera i Fetela

m
Ferštapen je startao s prve pozicije, zadržao ju je u prvih nekoliko krugova, te vodio do kraja i slavio

Sjajni nizozemski vozač Maks Ferštapen (Max Verstappen) večeras je stigao do nove pobjede, pošto je trijumfovao u trci za Veliku nagradu Meksika.

Tako je Ferštapen stigao do 14. pobjede u sezoni, te je srušio rekorde Majkla Šumahera (Michael Schumacher) i Sebastiana Fetela (Vettel), koji su imali po 13 pobjeda.

U ranijim sezonama bilo manje trka

Naravno, treba uzeti u obzir da je u ranijim sezonama bilo i manje trka, pa stoga je teško porediti rezultate Ferštapena i Šumahera. Primjera radi, Šumaher je do 13 pobjeda stigao 2004. godine, a tada je sezona brojala 18 trka. Ove godine ih se vozi 22.

Što se samog utrkivanja u Meksiku tiče, nećemo ga dugo pamtiti. Ferštapen je startao s prve pozicije, zadržao ju je u prvih nekoliko krugova, te vodio do kraja i slavio.

Nešto lošiji start je imao Džordž Rasel (George Russell), koji je s drugog pao na četvrto mjesto, dok je njegovu poziciju zauzeo Luis Hamilton (Lewis Hamilton), a na treće mjesto se popeo Serđo Perez (Sergio).

Jos dvije trke

Taj poredak imali smo i na kraju trke, pa su se na podijum popeli Ferštapen, Hamilton i Perez.

Iza je Rasel, a slijede još Sainz, Lekler (Leclerc), Rikardio (Ricciardo), Okon (Ocon), Noris (Norris), Botas (Bottas), Gasli (Gasly), Albon, Zu (Zhou), Fetel (Vettel), Strol (Stroll), Šumaher (Schumacher), Magnusen (Magnussen) i Latifi. Alonso i Tsunoda nisu završili utrku.

U ovoj sezoni ostalo je da vidimo još dvije trke – u Brazilu i Abu Dabiju.