U ramenu ima "ugrađen" katapult: Mnogi ne mogu nogom što "golman-robot" može rukom

asdaa
Oborio je svjetski rekord

Ovaj 29-godišnjak je član reprezentacije Irana, trenutno brani u Boavisti kao igrač Roayl Antwerpa, a prije nekoliko dana njegovo prezime upisano je u knjigu Ginisovih rekorda.

 

Još 2016. godine Beiranvand je imao nevjerovacno bacanje loptom rukom koja je putovala tri trećine fudbalskog terena.

Pet godina kasnije konačno je izračunato da je Iranac loptu bacio impresivnih 61.26 metara što je i zvanično najveća dužina u historiji fudbala.

Beiranvand kao da u ramenu ima ugrađen katapult pošto rukom može baciti loptu duže nego što je mnoge njegove kolege mogu ispucati nogom.

 

Golman iranske reprezentacije je ranije ove sedmice i zvanično primljen u Ginisovu knjigu rekorda, a na jednom od treninga je i primio to priznanje.

"Najduže bacanje fudbalske lopte u takmičarskom meču je 61 metar 26 mm i postignuto je od strane Alireze Beiranvanda koji je branio za Iran protiv Južne Koreje na stadionu Aradi u Teheranu 11. oktobra 2016. godine", napisano je na plakatu.

Njegova životna priča je poprilično emotivna. Kao tinedjžer je pobjegao od kuće kako bi ispunio san da postane profesionalni fudbaler. Neko vrijeme je bio i beskućnik.

Radio je brojne poslove kako bi sastavio kraj s krajem, 2011. godine je debitovao za iranski tim Naft Teheran. Tri godine kasnije počeo je braniti za reprezentaciju, a na Svjetskom prvenstvu 2018. godine odbranio je penal Cristianu Ronaldu.

U Evropu je stigao 2020.godine kada je potpisao za belgijski tim Royal Antwerp, u ovoj sezoni brani na posudbi u portugalskoj Boavisti.