UDARNA VIJEST: Rusija izbačena sa OI i SP2022!

Svjetska antidopinška agencija objavila je kako Rusija neće nastupiti na Olimpijskim igrama u Tokiju iduće godine i na Svjetskom prvenstvu u nogometu koje će se 2022. godine održati u Kataru uslijed varanja njihovih sportista putem nedozvoljenih sredstava.

Doping skandal koji potresa ruski sport traje već neko vrijeme, a Svjetska antidopinška agencija (WADA) kazala je kako Rusi nisu bili vjerodostojni u prikazivanju svih podataka vezanih za testiranje njihovih sportista te uz nove optužbe da su ruski doktori manipulisali rezultatima testiranja tamošnjih takmičara, a koji su kasnije dostavljeni antidopinškoj agenciji.

Kazna se odnosi na iduće četiri godine što znači da će Rusija propustiti Olimpijske igre iduće godine u Tokiju, a ruska nogometna reprezentacija neće moći nastupiti na Svjetskom prvenstvu u Kataru 2022. godine ukoliko bi izborili plasman.

Doduše, postoji iznimka, a ona tiče Olimpijade, ruski sportisti koji mogu dokazati kako nisu učestvovali u varanju moći će nastupiti u Tokiju pod neutralnom zastavom.

Izvršni odbor WADA-e donio je jednoglasnu odluku na sastanku u Lausanni. Očekuje se kako će Rusi žestoko protestirati te se svakako žaliti na odluku

Izvor: