UEFA nije za odgađenje Evropskog prvenstva, ali pomno prate dešavanja

UEFA Euro
Koronavirus stvorio veliki problem u svijetu sporta

Epidemija koronavirusa stvorila je velike probleme u Evropi što se tiče organizacije sportskih dešavanja, a zbog svega bi moglo biti odgođeno i Evropsko prvenstvo koje se igra ovog ljeta.

Zbog koronavirusa sinoć je saopšteno da se prekida takmičenje u italijanskoj Seriji A i to najmanje do 3. aprila. Mečevi u Španiji i Njemačkoj će se igrati pred praznim tribinama, a vjerovatno će isti slučaj biti i u Francuskoj.

Jedini koji još uvijek nisu poduzeli nikakve mjere su Englezi i Premiership se nastavlja prema planiranom. No, odgađanje utakmica stvara ogromne probleme jer nema termina da se sve odigra do kraja maja jer se na ljeto igra Evropsko prvenstvo.

EP će početi 12. juna i igrat će se u 12 gradova u Evropi. No, odgode utakmica u ligama petice su sve zakomplikovale. Fudbalski savezi žele da se lige završe ove sezone, a ne da se odgađaju za termine nakon Evropskog prvenstva.

Italijanski Tuttosport piše da su mnogi nacionalni savezi tražili od UEFA-e da odgodi Evropsko prvenstvo za naredno ljeto kako bi se uspjela završiti takmičenja u najjačim ligama u Evropi do kraja ove sezone.

Jasno je da su u najvećem problemu Italijani jer je Serija A prekinuta, ali u UEFA-i nisu oduševljeni idejom da se EP odgodi i da i dalje sve ide kako je planirano. Ipak, poručili su da prate situaciju i dešavanja, te da će shodno tome donositi odluke ukoliko bude potrebno.