UEFA objavila: Ovo je najskuplja ekipa u historiji fudbala, a nije mogla postati ni prvak svoje države

.

Sastav Manchester Uniteda iz prošle finansijske godine je najskuplja ekipa u historiji, prema izvještaju Evropske nogometne federacije (UEFA) o finansijama klubova.

United je bio treći u engleskoj Premier ligi prošle godine, kao i osvajač engleskog Liga kup (Carabao Cup), u prvoj sezoni pod vodstvom trenera Erika ten Haga.

Nizozemac je to učinio s ekipom koja je ukupno koštala 1,422 milijarde eura, kao su u pitanju obeštećenja koja su plaćena za te igrače prilikom njihovog dolaska u redove "Crvenih đavola", objavila je UEFA.

U timu su bili, između ostalih, brazilski napadač Antony (plaćeno obeštećenje od 95 miliona eura), engleski stoper i veznjak Harry Maguire (93 miliona eura) i Jadon Sancho (85 miliona eura) te brazilski veznjak Casemiro (82 miliona eura).

"Ekipa Manchester United FC-a na kraju klupske finansijske godine 2023. (odnosno, prije ljetnog prijelaznog roka 2023.) službeno je najskuplja ikada sastavljena, s kombiniranim troškom transfera od 1,422 milijarde eura.

Nadmašili su ekipu Real Madrida iz 2020., koja je koštala 1,332 milijarde eura", objavila je UEFA.

Brojke su uključivale sve najveće evropske klubove osim engleskih Chelseaja, Evertona i Leicester Cityja, čiji finansijski podaci za 2023. nisu objavljeni.

To znači da nije uračunato otprilike 993 miliona eura, koliko je Chelsea potrošio od ljeta te godine do augusta 2023.