UEFA potvrdila: FK Sarajevo prvi put će nastupiti u omladinskoj Ligi prvaka

.
Krovna kuća evropskog nogometa (UEFA) potvrdila je spisak timova koji će igrati u omladinskoj Ligi prvaka, a na listi klubova je i FK Sarajevo, koji će biti jedan od debitanata.

Juniori FK Sarajevo su kao prvaci Bosne i Hercegovine u svom uzrastu izborili pravo nastupa u najelitnijem evropskom takmičenju gdje će predstavljati našu zemlju.

UEFA je objavila sve klubove koji učestvuju, a koji se trenutno znaju, pošto još uvijek postoje mjesta u žrijebu koja trebaju biti popunjena.

Podsjećanja radi, omladinska Liga prvaka podijeljena je na dva dijela. Na jednoj strani nalaze se klubovi čiji seniori igraju grupnu fazu Lige prvaka i grupe tih klubova bit će jednake onima kao kada se izvuku grupe za seniorsku Ligu prvaka.

S druge starne, postoji odvojeno dio u kojem se nalaze državni prvaci i tu je svoje mjesto izborio FK Sarajevo. U nokaut fazi se ova dva dijela žrijeba ujedine i ekipe se bore za titulu evropskog juniorskog prvaka.

Aktuelni prvak Evrope je ekipa AZ Alkmaara, koja će pokušati da postane tek druga selekcija s odbranjenom titulom nakon Chelseaja.

Sarajevo će biti u žrijebu zajedno sa sljedećim ekipama: AZ Alkmaar (Nizozemska), Lecce (Italija), Mainz (Njemačka), Nantes (Francuska), Farmalicao (Portugal), PSV (Nizozemska), Hamilton (Škotska), Partizan (Srbija), Ruh (Ukrajina), Gent (Belgija), Basel (Švicarska), Olympiacos (Grčka), Sparta (Češka), Molde (Norveška), Midtjylland (Danska), Dinamo (Hrvatska), Bašakšehir (Turska), Pafos (Kipar), Maccabi Haifa (Izrael), Malmo (Švedska), Ludogorec (Bugarska), Craiova (Rumunija), Gabala (Azerbejdžan), Puškaš (Mađarska), Turan (Kazahstan), Žilina (Slovačka), Maribor (Slovenija), Dinamo Minsk (Bjelorusija), Sheriff (Moldavija) i Klaipedos (Litvanija).