UEFA se oglasila o Peljti: Donio je ispravnu odluku

č

Najbolji bh. sudija Irfan Peljto položio je ispit. Krovna evropska fudbalska asocijacija (UEFA) ocijenila je njegovo suđenje na utakmici osmine finala Lige prvaka između Lajpciga i Real Madrida pozitivnim.

Real je slavio protiv Lajpciga sa 1:0, a mnogo pažnje izazvala je odluka Peljte da poništi gol njemačkog tima u 2. minuti susreta.
Njegov pomoćnik Senad Ibrišimbegović je podigao zastavicu, a Peljto je poništio gol Lajpcigovog Ksavera Šlagera (Xaver Schlager). Iz VAR sobe su se složili s tom odlukom.

Na snimku se može vidjeti kako je Bendžamin Henrihs (Benjamin Henrichs) gurnuo golmana Reala Andrija Lunjina. Da je dao do znanja da neće učestvovati u akciji, a da je Lunjin naletio na njega, gol bi bio priznat.
Iz UEFA-su o odluci Peljta rekli kako je Šlager bio u ofsajd poziciji i da je guranjem onemogućio Realovog golmana da se vrati na gol i eventualno spriječi pogodak Benjamina Šeška.

Peljto i njegovi saradnici Damir Beljo i Senad Ibrišimbegović, te četvrti sudija Miloš Gigović, odradili su vrhunski posao, a sada je stigla potvrda.

Podsjetimo, Irfan Peljto je na utakmici Lajpcig - Real Madrid ispisao historiju bh. fudbala postavši prvi glavni sudija iz BiH koji je dijelio pravdu na meču nokaut faze Lige prvaka.