UEFA surovo kaznila Chelsea zbog Abramoviča, ostaju bez podrške u Ligi prvaka

23232323
Evropska nogometna federacija (UEFA) zadala je novi udarac Chelseaju zbog toga što je gazda evropskog prvaka još uvijek Roman Abramovič, Rus kojem je britanska vlast izrekla sankcije zbog veza s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Naime, ukoliko prođe u četvrtfinale Lige prvaka, branilac trofeja će u narednim utakmicama elitnog takmičenja koje bude igrao kao domaćin nastupati bez publike.

UEFA je tu odluku donijela uz objašnjenje da poštuje odluke Evropske unije te da ne dozvoljava londonskom klubu da na bilo kakav način donosi profit Abramoviču.

 

Imovina Abramoviča je trenutno zamrznuta, a Chealseaju je izdata posebna licenca koja mu omogućava da se takmiči u Engleskoj.

Na utakmice Premiershipa mogu ući vlasnici sezonskih ulaznica jer su oni svoje karte platili davno prije uvođenja sankcija.

Međutim, za UEFA-u takva pravila ne važe pa će Plavci ukoliko izbace Lille iz Lige prvaka u nastavku takmičenja kao domaćini igrati pred praznim tribinama.

Podsjetimo, na Chelseajevim domaćim utakmicama navijači i dalje drže rusku zastavu uz lik gazde kluba i natpis "Romanovo carstvo".