Ukrajinac odao priznanje "Zmajevima": Trebamo biti iskreni i objektivni iako je ovo bila BiH

B

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine, nažalost, neće igrati na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj.

Jučerašnjim porazom u polufinalu baraža od Ukrajine (1:2) "Zmajevi" su ostali bez posljednje šanse da osiguraju prvi nastup na prvenstvu Evrope.

Težak poraz

Vodili su do 85. minute, a onda u infarkt završnici primili dva brza gola i ispali. Težak poraz, naročito jer je BiH većim dijelom utakmice izgledala jako dobro. Ukrajinci su praktično prvu šansu imali u 85. minuti, odnosno kod gola.

S tim se slažu i ukrajinski mediji. Ukrajinski novinar Valeri Vasilenko (Valery) je objavio tekst na "Sport.ua" s naslovom "Kako izgubiti bitku, ali dobiti rat".

Vasilenko je kritikovao ukrajinskog selektora Sergeja Rebrova (Sergiy) navodeći kako ga je Savo Milošević taktički nadmudrio.

Najgori od 1992. godine

- Ukrajinski tim pokazao je jednu od svojih najgorih utakmica ove sezone. Gore je vjerovatno bilo samo u prvom meču protiv Engleske na gostovanju (1992. godine nakon raspada Sovjetskog saveza).

Ali ono je bila Engleska, viceprvak Evrope i jednostavno jedna od trenutno najjačih ekipa na svijetu. A ovo je riječ o Bosni i Hercegovini koja je zauzela pretposljednje mjesto u svojoj kvalifikacijskoj grupi izgubivši ukupnim rezultatom od Luksemburga 1:6.

Da budemo potpuno iskreni i objektivni, domaćini su bili zaslužniji za plasman u finale doigravanja - kazao je Vasilenko.

On navodi da želi utakmicu u Zenici što prije zaboraviti.

- Ono što su naši igrači radili do 85. minute ne može se nazvati igrom. Selektor naše reprezentacije Sergej Rebrov nakon meča je rekao da je njegov stručni štab spreman da Savo Milošević odluči da igra tri centralna defanzivca - prvi put kao selektor BiH. Prema mom mišljenju, Sergej je bio neiskren. Njegova ekipa nije bila spremna za ovakav stil igre protivnika - ocijenio je on.

Nadmoćniji od nas

Ističe kako Rebrov nije samo za to bio nespreman.

- Skoro cijeli susret Bosanci su bili nadmoćniji od nas u igri bez lopte, u motivaciji i sposobnosti da drže svoju liniju.

Lično mi je jako neugodan taj Savo Milošević, taj apologeta, ali njegove riječi da smo ih “potpuno neutralizirali za 80-85 minuta, a da nisu imali ni pola šanse” su čista istina. I to se mora prepoznati. Kao i to da je gotovo cijeli susret ovaj Savo Milošević nadigravao našeg Sergeja Rebrova - kazao je Vasilienko.

Kazao je i da razlozi neuvjerljive igre Ukrajinaca ne leže samo u fantastičnom raspoloženju bh. reprezentacije.

- Igrali smo protiv motiviranog, ali osrednjeg protivnika koji je imao ogromne probleme, kadrovske i psihičke. Protiv protivnika koji je i tehnički i generalno kvalitetom ispod nas. A ako ne pobijedimo reprezentacije poput Bosne i Hercegovine, onda jednostavno nemamo što raditi na Euru 2024 - poručio je Vasilienko za "Sport.ua".