Uspjeh bh. rukometaša - slavlje će još trajati, ali će problem ostati

"Mislim da smo napravili veliku stvar za BiH, a posebno rukomet, koji je u posljednje vrijeme pao na niske grane", izjavio je golman rukometne reprezentacije BiH.

Rukometna reprezentacija BiH vratila se iz Ostrave, gdje su u posljednjem kolu kvalifikacija za evropsko prvenstvo savladali Češku i po porvi pu se plasirali na završnicu najeće evropske rukometne smotre. Kako su uspjeli, to samo oni znaju, s obzirom na sve probleme sa kojima se susreće rukomet u BiH.

Bez ozbiljne podrške saveza i države u cijelini, ovaj njihov uspjeh je time veći. Slavlje će još malo trajati, ali će problem ostat, prenosi N1.

"Evo završilo se ovo sve. Ispunili smo naš cilj. Misija kompletirana. Idemo na Evropsko", kazao je Bilal Šuman, selektor rukometne reprezentacije BiH.

Skroman doček, skromni rukometaši. Plasman su izvojevali za sebe, navijače BiH. Kako? To samo oni znaju. Inatom, željom, ličnim odricanjem.

"Bilo je i teških momenata tokom ovih kvalifikacija, međutim evo. Ne znam da li nam je bila ikada konferencija na aerodromu, tako da i ovakav doček. Tako da radimo korak naprijed, nešto pozivno", kazao je Mirsad Terzić, kapiten rukometne reprezentacije BiH.

"Mislim da smo napravili veliku stvar za BiH, a posebno rukomet, koji je u posljednje vrijeme pao na niske grane", dodao je Benjamin Burić, golman rukometne reprezentacije BiH.

Za te niske grane bh. rukometa, mnogo je krivaca, Haotično je stanje u Savezu, blokiran račun Potpuno je reprezentaciji BiH izostanak podrška i Saveza i same države. Zbog toga je ovaj uspjeh daleko veći .

"Mi smo jedan fenomen u svijetu sporta, da je jedna ekipa na reprezentativnom nivou uspjela da napravi ovakav rezultat, a da iza sebe nema ni onu osnovnu logistiku koju svaki normalni savez pruža svojoj nacionalnoj vrsti", kazao je Jasmin Mrkonja, rukometni trener i stručnjak.

"Bez obzira na sve probleme, bez obzira što to nekada liči ni na šta, što selektor mora platiti avionske karte, smještaj ili peto, deseto, ovi momci kada dođu na teren, kada se okupe, oni koji su bili blizu reprezentacije u zadnjih deset godina, znaju o čemu govorim. Koliko je to jedna dobra ekipa, koliko su to momci koji uvijek žele najbolje", kazao je Mustafa Radončić, sportski novinar

Bojim se četvrtka, kaže proslavljeni golman rukometne reprezentacije BiH Edin Tahirović. Slavlje traje tri dana, a onda ćemo se probuditi sa istim problemima, kaže on

"Ja ne vidim dokle ovo više ovakvo može da funkcioniše. Ispaštaju momci, ne znaju hoće li igrati kvalifikacije, da li će se ići na utakmicu ili neće. Prema tome, stvarno je došlo vrijeme da se to riješi za svagda", kategforičan je Edin Tahirović, bivši golman reprezentacije BiH.

"Taj neki zakon o sportu, odnosno možda zakon o nacionalnim selekcijama, mora da dođe, da bude bolje, da se stvori taj ambijent da sve može da funkcioniše", mišljenja je selektor Šuman.

Pomoć za rukometaše je stigla iz Kantona Sarajevo koji obećava i dalje podršku, ali reprezentacija nije kantonalna, već državna. Sam Savez nije bio registrovan prema zakonu. U junu 2017. je problem riješen, ali ništa ne funkcioniše kako treba. Čeka se novi ID broj, ali novo rukovodstvo ne želi da preuzmu novi poreski broj. Finansijski, savez trenutno funkcioniše preko Rukometnog saveza TK.

Očekuje se i imenovanje novog generalnog sekretara. Nezvanično u opticaju su ova tri imena. Tarik Smajović, dugogodišnji rukometaš, Vojin Mijatović, političar i Dragiša Ćostović, sportski novinar. Žrijeb za grupe EP je 28. juna, u oktobru počinju i kvalifikacije za SP. Do tada će se nešto morati desiti ili će neko opet morati da uzme svoj novčanik i plati avionske karte reprezentaciji.