Utakmica za infarkt: Hrvatska nakon penala u četvrtfinalu, heroj je Dominik Livaković

23232323

Osmina finala Svjetskog prvenstva u Kataru je ponudila je odličan meč i dramu između Japana i Hrvatske, u koje su reprezentativci Hrvatske slavili nakon boljeg izvođenja penala.

Vatreni su navikli da igraju produžetke, te da izvode penale na Svjetskim prvenstvima, te ovoj reprezentaciji i Zlatku Daliću to nije bilo strano. Sa druge strane Japan je nošen sjajnim rezultatim iz grupne faze takmičenja želio da napravi još jedno iznenađenje.

Hrvatska dobro otvara meč i u osmoj minuti ima odličnu priliku. Perišić je oduzeo loptu Tomiyasuu i krenuo prema golu. Odlučio se za udarac iskosa, Gonda mu je obranio, a lopta je stigla do Kramarića koji nije uspio uputiti kvalitetan šut prema golu.

Drama na terenu

Fantastično dodavanje Gvardiola za Petkovića u 24. minuti utakmice, koji se u obećavajućoj situaciji odlučio na asistenciju, a ne na udarac.

Japanski reprezentativci su u 41. minuti, Izigrali Hrvatsku po desnoj strani odbrane. Kamada si je lažnjakom otvorio prostor za udarac, koji nije bio dobar.

Daizen Maeda je u 44. minuti zatresao mrežu Hrvatske nakon odbije lopte u šesnaestercu, to je bio veliki šok za Vatrene koji će morati u drugom poluvremenu da se brzo vrate u utakmicu.

Hrvatska je uspjela već u 56. minuti poravnati rezultat na 1:1. Ivan Perišić je pratio sjajan centaršut i savršeno glavom pogodio pored desne stative.

Prijetila je Hrvatska dva puta, jednom preko Modrića koji je sjajno šutirao sa dvadesetak metara, ali golaman Japana se sjajni istakao. Kramarić je zatim šutirao, a lopta se od stopera Japana odbila do Budimira koji je nije uspio pospremiti u mrežu.

Do kraja regularnog dijela utakmice Japan i Hrvatska su pokušavali stvoriti neku ozbiljniju priliku pred protivničkim golom, međutim to se nije desilo, pa je ova utakmica otišla u dodatnih 30 minuta.

Hrvatska je preko Budimira imala šansu prva u produžetku, ali je odbrana Japana otklonila opasnost.

Kaoru Mitoma je sjajno šutirao, a Dominik Livaković je zaustavio njegov pokušaj koji bi završio pod prečkom.

Dominik Livaković skinuo tri penala

Obje reprezentacije su odlično igrale, te se tražila pogreška protivnika kako bi se ugrozio gol, veoma oprezna igra.

Drugi produžetak je donio kontrolu igre Hrvatske. Pokušavali su i imali visok pritisak, međutim nisu mogli ugroziti golmana Japana, te se na kraju otišlo na izvođenje penala.

Japan je prvi šutirao, Minamino je preuzeo odgovornost a Livaković je odbranio njegov udarac. Drugi penal za Japan izveo je Mitoma,a sjajni Livaković ponovo bio siguran na golu.

Treći penal za Hrvatsku je izveo Marko Livaja, međutim lopta nakon njegov šuta je pogodila stativu.

Yoshida je izveo četvrti penal, a Domagoj Livaković je nevjerovatan na golu Hrvatske te je i ovaj put odbranio.

Odgovornost na zadnjem penalu za Hrvatsku preuzeo je Pašalić koji je bio siguran za veliko slavlje Vatrenih.