UŽIVO OD 20.45: SUDAR DVOJICE TEŠKAŠA I APSOLUTNA NOGOMETNA VELIKANA Ibrahimović uoči derbija već bocnuo Portugalca: Postoji samo jedan pravi Ronaldo

Ibrahimović i Ronaldo
Šveđanin ne skriva da mu Portugalac nije baš simpatičan, a danas će se ove dvije zvijezde naći na suprotnim stranama u dresovima Milana i Juventusa u polufinalu talijanskog kupa.

Nakon Intera i Napolija, večeras je red na Milan i Juventus. Kup Italije stigao je do polufinala i četiri velike momčadi bore se za finale koje će se 13. svibnja odigrati na rimskom Olimpicu. Ovog tjedna na redu su prva poluvremena, Juve i Milan uzvrat će odraditi 4. ožujka, a Napoli i Inter dan kasnije. Pobjednik neće obraniti prošlogodišnji naslov, Lazio se oprostio u četvrtfinalu.

Milan čeka teška zadaća. U goste mu stiže momčad koja je slavila u posljednjih devet međusobnih dvoboja u raznim natjecanjima. No, u njima nije bilo Zlatana Ibrahimovića, danas 38-godišnjeg napadača koji je nekad nosio i dres Juventusa. Za Rossonere je posljednji put protiv Bianconera igrao početkom 2012. godine, također u Talijanskom kupu. Nije se Ibrahimovićev Milan dobro proveo, Juve je bio uspješniji u dva četvrtfinalna dvoboja. No, godinu dana ranije Ibrahimović je u dresu Milana osvojio scudetto, posljednji koji je osvojio slavni klub sa San Sira.

- Ne možete promijeniti povijest. AC Milan će uvijek biti AC Milan - poručio je švedski napadač prošlog mjeseca nakon dolaska u Lombardiju.

Ibrahimović je vrh, jedan od najboljih napadača 21. stoljeća, jedan najboljih u povijesti. Večeras će mu s druge strane stajati još jedan iz te kategorije.

- Dvoboj s Cristianom Ronaldom bit će uzbudljiv - u siječnju je pričao Zlatan.

Što se tiče golova, Ronaldo je u prednosti, za klubove i reprezentaciju Portugala u seniorskoj je karijeri u 998 utakmica postigao nevjerojatna 723 pogotka. Ibrahimović ih je zabio 535 u 910 natjecateljskih dvoboja.

- Hoću li u Italiji pronaći pravog Ronalda? Ni govora. Samo je jedan pravi Ronaldo, onaj brazilski - izjavio je Ibrahimović u prosincu prošle godine.

Nikad nije imao dlake na jeziku, a Ronaldo mu je očito jedna od omiljenih meta. Kad je Ronaldo u ljeto 2018. prelazio iz Reala u Juventus, Ibrahimovićev je komentar bio:

- Zašto prije koju godinu nije odabrao drugoligaški klub, pokušao ga dići na najvišu razinu i postao prvak? Odlazak u Juventus uopće nije izazovan. Potpisao je za klub koji je osvojio sedam uzastopnih naslova prvaka. Da je htio izazov, mogao je doći u Juve kad je bio u Serie B.

Dva oduzeta

Što se tiče trofeja, u prednosti je Ibrahimović. Osvojio je čak 31 s Ajaxom, Interom, Barcelonom, Milanom, PSG-om i Manchester Unitedom, s time da su mu zbog Calciopolija oduzete dvije talijanske krune koje je osvojio s Juventusom. Ronaldo ima četiri trofeja manje s lisabonskim Sportingom, Manchester Unitedom, Real Madridom i Juventusom, ali je zato s reprezentacijom Portugala osvojio i Europsko prvenstvo 2016., te Ligu nacija.

I pet puta je proglašen za najboljeg igrača svijeta, u vitrini ima pet Zlatnih lopti. Ibrahimović nijednu. I na to švedski napadač ima odgovor:

- Cristiano ne posjeduje prirodni talent, sve je to plod njegova mukotrpnog rada. Sada svi znamo da sve te Zlatne lopte nije osvojio Cristiano Ronaldo, već predsjednik Real Madrida Florentino Perez.

lzbacio ga sa SP-a

Nije mu Portugalac odgovorio, on svoj odgovor priprema na travnjaku. A tamo je dosad bio uspješniji. Puno uspješniji. Susreli su se dosad deset puta (šest puta u Ligi prvaka, jednom u La Ligi i triput s reprezentacijama), a Ibrahimović je upisao tek jednu pobjedu, uz četiri remija i pet poraza. Jedini trijumf Šveđanin je ostvario u studenome 2009. kad je Barcelona pobijedila Real 1:0, a on je odradio tek posljednjih 14 minuta ušavši umjesto Thierryja Henryja. Posebno obojica pamte studeni 2013. kad su Švedska i Portugal igrali dodatne kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. U prvom dvoboju u Lisabonu, Ronaldo je zabio za portugalskih 1:0, pa u uzvratu u Stockholmu još tri. Ibrahimović je poentirao dvaput, ali nije pomoglo, završilo je 2:3.

Ronaldo je 5. veljače proslavio 35. rođendan, Ibrahimović će 3. listopada proslaviti 39, ali ne daju se s travnjaka. Ni ne trebaju žuriti, još imaju što za pokazati. Tko je veći, teško je reći, obojica su već zaslužila epitet legendi. Većina anketa prednost će dati Cristianu Ronaldu, ali, budite uvjereni, Zlatan Ibrahimović i vojska njegovih fanova s time se apsolutno ne slažu. Pokušat će to, uostalom, pokazati i večeras.