Uzor i kao golman i kao karakter

Ekipa može imati sve ostalo, ali ako nema dobrog golmana, skoro da i nema ništa. Na našu veliku sreću, mi među stativama imamo sjajnog čovjeka, koji svojim golmanskim kvalitetima, ali i karakternim osobinama, predstavlja uzoran primjer reprezentativca jedne države.

A ko zna kako bi se sve odvijalo da je Asmir Begović 2009. godine odlučio nastaviti nositi dres kanadske reprezentacije, u kojoj je načinio prve korake na međunarodnom planu, da se, kao nemali broj naše djece, odrekao zemlje u kojoj je rođen.

Njemačka i Kanada

No, za Asmira dileme nije bilo. Ovaj rođeni Trebinjac, čiji je otac Amir također bio golman, napustio je BiH 1991. godine kao četverogodišnjak pod naletom agresije na BiH, ali iako je u bijelom svijetu stekao sve što mu je bilo potrebno za normalan život, nikada nije izgubio osjećaj pripadnosti Bosni i Hercegovini.

Asmirovo prvo izbjegličko odredište bila je Njemačka, gdje je počeo braniti u lokalnom klubu Kirhauzen. Sa 10, već je bio u Kanadi, u kojoj se izborio za mjesto u kadetskoj reprezentaciji te zemlje. Potom je uslijedila seoba u Englesku, gdje je 2005. prošao na probi u Portsmutu. Ostalo znamo. Iz godine u godinu Asmiru je rasla cijena da bi danas bio najbolji igrač Stouka i golman za kojeg interes ne kriju Arsenal, Mančester junajted, Siti... Stoga, ne bi bilo iznenađenje da već nakon Mundijala obuče dres nekog engleskog velikana.

Noge na zemlji

Na reprezentativnom planu, Begović je definitivno dobitak decenije. Njegov dolazak desio se upravo u vrijeme zalaska Kenana Hasagića. Od debija 2009. godine, Asmir je iz utakmice u utakmicu osvajao simpatije navijača. Spašavao nas je kada je bilo najgore i sigurno je jedan od onih kojima pripadaju najveće zasluge za plasman na SP.

A kao čovjek, Asmir je priča za sebe. U vrijeme u kojem su razmaženost i arogancija postale glavne osobine fudbalskih zvijezda, Begović je ostao čovjek s nogama na zemlji, osoba koja je uvijek spremna odgovoriti zahtjevima navijača i fanova.

28 nastupa za reprezentaciju BiH

Lična karta

Rođen: 20. juni 1987. u Trebinju.

Klub: Stouk siti, Engleska.

Debi: Estonija - BiH 0:2 (ušao u 90. minuti), 10. oktobar 2009.

Tržišna vrijednost po Transfermarktu: 10.000.000 eura.

Najbolji u sezoni

Sjajnu sezonu Begović je krunisao osvojivši laskavi naslov najboljeg igrača Stouka u sezoni u izboru saigrača. Našem golmanu ovo je druga sezona zaredom u kojoj su ga njegove kolege birale za najboljeg.

Begović je pobijedio i u izboru udruženja navijača Stouka, s tim što je nagradu podijelio s Čarlijem Adamom (Charlie).

avaz.ba