Vaterpolisti BiH u Trebinju poraženi od Češke, nisu osigurali plasman na Euro

l
Juniorska vaterpolo reprezentacija Bosne i Hercegovine doživjela je poraz od Češke (10:6) u Trebinju, u meču 3. kola kvalifikacijske runde za Evropsko prvenstvo.

Tako su naši vaterpolisti propustili priliku da pobjedom gotovo osiguraju plasman na prvenstvo Starog kontinenta, nakon što su u prva dva meča savladali Veliku Britaniju i Finsku.

Nakon nepunih šest minuta igre u prvoj četvrtini Česi su stigli do prednosti, a za 1:0 je pogodio Filip Dittmer iz penala.

Nedugo nakon toga BiH nije iskoristila svoj penal, a u narednom napadu je stigla kazna za promašaj jer je David Scheer udvostručio prednost Čeha na 2:0.

Na kraju prve četvrtine je Marko Lagundžić golom smanjio prednost Češke na 2:1, da bi nakon dvije minute igre u drugoj četvrtini Scheer svojim drugim golom donio Češkoj prednost od 3:1.

Smogli su snage bh. vaterpolisti da uzvrate udarac preko Viktora Glavića u narednom napadu (3:2), da bi im poravnanje donio Danin Kahrić na otvaranju drugog poluvremena utakmice.

Uslijedio je pad u igri BiH koji Česi koriste golom iz penala preko Dittmera, a onda i pogotkom Cenesa Ramesa za 5:3.

Na 6:3 je povisio Timothy Pribyl u finišu treće četvrtine, a onda se u meč s dva gola Jovana Tešića vraća BiH (6:5). No, uslijedio je novi pad u igri BiH u posljednjem periodu igre, a Česi stižu do nedostižnih 9:5.

Konačnih 10:6 postavio je Lagundžić iz peterca u finišu. BiH sada preostaje još da odigra meč posljednjeg kola protiv Francuske, gdje će imati novu šansu da izbori plasman na Euro.

No, jasno je da je pred BiH jako težak zadatak budući da su Francuzi apsolutni favoriti u tom duelu.

Iz četiri kvalifikacione grupe će se na Euro plasirati ukupno sedam selekcija - po dvije iz grupa A (u kojoj je BiH), B i C, a jedna iz D. Ostaje da vidimo hoće li na kraju među njima biti BiH.

Pored domaćina Bugarske na EURO-u su direktno i osam najboljih selekcija po rejtingu, a to su Srbija, Španija, Mađarska, Grčka, Hrvatska, Crna Gora, Italija i Njemačka.

BiH je danas nastupala u sastavu: Kijan Hajrulahović, Aleksej Mihajlović, Tarik Kočan, Rijad Hurko, Aleksej Milenković, Danin Bašić, Aleksa Bjelica, Adnan Hrković, Jovan Tešić, Marko Lagundžić, Viktor Glavić, Danin Kahrić, Luka Jagodić, Tarik Komarica i Gojko Janković. Selektor je Stevan Nonković.

 

Foto: Vaterpolo savez BiH