VATRENIMA SE NENADANO OTVARAJU NESLUĆENE MOGUĆNOSTI Hrvatska bi do polufinala mogla imati fantastičan žrijeb

.
Danas se igraju posljednje utakmice grupne faze Europskog prvenstva. Hrvatska već zna da će igrati protiv drugoplasiranog iz Grupe E, ali to zasad može biti bilo koja momčad iz te grupe - Španija, Švedska, Poljska ili Slovačka.

Osim što će danas navečer doznati s kim igra osminu finala, Hrvatska će znati i kako joj izgleda kostur žrijeba do kraja turnira. Prema statističkim izračunima, postoji vrlo realna šansa da joj se žrijeb barem do polufinala jako otvori.

 

Svjetski poznati analitičar Ben Mayhew dao je dosad najkompletniju analizu šansi svih ekipa i žrijeba do kraja turnira. To je napravio uz pomoć simulatora koji moguće ishode svake utakmice izvrti 100 hiljada puta i daje najvjerovatniji ishod. Pri tome se u obzir uzima ELO renking momčadi, pokazatelj njene snage koji koriste i kladionice pri formiranju tečajeva. 

 

Prema tom izračunu, najvjerovatniji protivnik ekipi Zlatka Dalića je Španija. Za taj scenarij postoji 32% šanse, a sljedeći najvjerovatniji suparnici su Poljska (24%), Slovačka (22.5%) i Švedska (21.5%). Jasno je da bi momčad Luisa Enriquea bila najnepovoljniji žrijeb, ali postoje sasvim dobre šanse da će Hrvatska igrati s nekom od preostale tri reprezentacije, protiv kojih bi trebala biti favorit, piše Index.hr.

 

Ono što može dodatno ohrabriti navijače je mogući protivnik u četvrtfinalu. Postoji 39% šanse da će to biti svjetski prvak Francuska, ali i velikih 34% da će to biti Švicarska, što bi Hrvatskoj bio fantastičan žrijeb. U eventualnom polufinalu najizgledniji suparnik je Belgija, a u finalu Nizozemska. Treba napomenuti kako joj simulator daje oko 1.6% šanse za osvajanje turnira, što je duplo više nego prije pobjede nad Škotskom.