Večeras Englezi i Danci odlučuju ko ide Italiji na megdan u finale EURA

asd
Nakon večerašnje utakmice između selekcija Engleske i Danske na stadionu Wembley u Londonu bit će poznat i drugi finalista Evropskog prvenstva u nogometu i tim koji će u finalu igrati protiv Italije.

Italija je sinoć nakon penala pobijedila Španiju i tako izborila plasman u veliko finale, a tragičar Crvene furije je bio Alvaro Morata, koji je promašio odlučujući penal, nakon čega je Jorginho pogodio za pobjedu Azzurra.

Što se tiče večerašnjeg meča, Engleska je do finala došla superiorno i uz četiri ostvarene pobjede i jedan remi, a u pomenutim mečevima nisu primili nijedan gol. Definitivno je njihova ovako superiorna igra, u kojoj još uvijek nisu ni "okrznuti", postala glavna tema Eura, a atmosferu u ovoj državi i generalno u vezi s engleskim nogometom dovela je do usijanja.

Uz tu energiju, a i činjenicu da se polufinale i finale igra na londonskom Wembleyju, Englezi su svakako najveći favoriti da ove godine osvoje prvu titulu prvaka Evrope u historiji. Oni su 1968. i 1996. godine osvajali bronzane medalje, pa će im ovo biti i šansa za prvo finale.

Engleska je u grupnoj fazi bila bolja prvo od Hrvatske, remizirali su sa Škotskom i na kraju pobijedili Češku, da bi u osmini finala bili bolji od Njemačke (2:0). Na kraju, Englezi su među četiri najbolje ekipe u Evropi došli pobjedom protiv Ukrajine uvjerljivim rezultatom 4:0 i sigurno da tek od ovog trenutka počinje njihovo stvarno ispisivanje historije.

S druge strane, Danci će ovaj "gostujući" meč igrati nešto više rasterećeni s obzirom na to da su samim dolaskom u polufinale ispunili sve ciljeve na ovom Euru, a nošeni sjajnom formom nakon pobjeda protiv Rusije, zatim Velsa i Češke pokušat će "stati na crtu" Englezima i doći do finala.

Danska je pod posebnom lupom na ovom Euru nakon što je njihov najbolji igrač Christian Eriksen doživio srčani udar u prvom meču grupne faze protiv Finske, a igrom "za" saigrača i u velikom zajedništvu sa čitavom državom uspjeli su teškom mukom proći grupnu fazu i nakon toga pokazati koliko su zapravo snažni.

Utakmica se igra na stadionu Wembley u Londonu od 21 sat, a glavni sudija meča je Danny Makkelie iz Nizozemske.