Večeras NBA finale: Lakersi favoriti zbog nečega što nije viđeno decenijama

Lakersi
LA Lakersi iskoristili su neobičnu prednost u odnosu na Miami Heat kako bi stvorili obilje prilika za neusklađenost u NBA finalu.

 

Riječ je o - visini igrača.

Anthony Davis visok je 2.08m, a tzv. "raspon krila" (raspon ruku) mu je 2.13, dok je Dwight Howard visok 2.1m, a "raspon krila" mu je 2.2 m. Oba su igrača znatno viša od svojih protivnika s obzirom na to da Miami pod obručem koristi "niski" sastav s Bamom Adebayoom (2.05m) i Jaeom Crowderom (1.98m).

Lakersi su jednostavno puno viši od svojih protivnika. To se vidi na brojnim primjerima, ali je najočitije u reboundu. Inače, rebound je jedan od četiri osnovna faktora uspjeha u košarci statističara sportske analitike Deana Olivera.

Lakersi su u regularnom dijelu sezone zabilježili šesti najbolji ukupan postotak skokova (28,3 posto) među svim ekipama, što im je pomoglo da osiguraju najbolji rekord na Zapadnoj konferenciji; u NBA finalu je stopa Lakersa (32,1 posto) znatno viša od Heata (17,2 posto). To im je sigurno dalo jednu od najdrastičnijih konkurentskih prednosti u odnosu na neprijatelje Istočne konferencije.

Tokom prvenstvene serije, Lakersi su grabili 45,8 skokova po utakmici, dok je Miami imao samo 37,3 skokova po utakmici. To rezultira ukupnom razlikom od 8,5 skokova, što je prema istraživanju portala Hoopshype.com najveća razlika između dvije momčadi u NBA finalu od 1984. godine.

LeBron James predvodi sve igrače s najviše skokova (11,0) u seriji. Davis je uspio srušiti 9,3 skoka po utakmici tokom NBA finala.  Kad se sve uzme u obzir, Lakersi su jedna od najelitnijih rebound momčadi i to je bilo nevjerojatno jasno protiv Heata.

Zbog ovog će, tvrde stručnjaci, druge ekipe natjerati da preoblikuju svoje rostere, kako im se ovo ne bi dogodilo sljedeće godine.

Ako Lakersi dobiju večeras - sve je gotovo i imamo novog prvaka.

Favorit je jasan i u MOZZARTU.

Veliku prednost dali su Lakersima, na čiju pobjedu kvota iznosi 1.40. Smatrate li, pak, da bi Miami večeras mogao imati šansu, kvota na Heat je 3.35.

Neriješeno, jasno, najveća kvota, i to 14.0.

Ostatak MOZZART ponude za ovaj meč možete pogledati OVDJE.