Veliki u pobjedi, a u porazu? Pogledajte svlačionicu Japana nakon ispadanja s prvenstva

.
Japanci su pobrali ogromne simpatije na Svjetskom prvenstvu u Kataru, kako igrači zbog igara i dva velika trijumfa, tako i navijači i igrači zbog higijene, pa čak i jučer nakon ispadanja od Hrvatske.

 

Već u uvodnoj utakmici Svjetskog prvenstva između Katara i Ekvadora, oduševili su japanski navijači koji su ostali da počiste stadion, odnosno tribine.

Tako je bilo i nakon svake utakmice njihove reprezentacije na ovom prvenstvu, a bilo ih je ukupno četiri.

Japan je senzacionalno osvojio grupu E pored velesila Njemačke i Španije, koje je uspio poraziti na identičan način - gubio je 0:1 na poluvremenu, pa slavio 2:1 na kraju.

Upisali su poraz od Kostarike (1:0), ali svejedno na kraju kao prvi prošli kroz cilj i zakazali meč osmine finala protiv Hrvatske.

Nakon pobjede protiv Njemačke, kao i njihovi navijači, fudbaleri Japana oduševili su svijet time što su svlačionicu ostavili iza sebe "pod konac".

Osim što su u savršenstvo doveli svlačionicu, ostavili su i prekrasne origamije. To je tradicionalna japanska vještina pravljenja svega i svačega od papira.

To je bilo nakon velike pobjede, no jučer su izgubili i ispali s Mundijala. Vodili su preko Maede od 43. minute protiv Hrvatske, no Perišić je izjednačio u 55. minuti susreta.

Otišlo se na penale, a tamo je junak bio Dominik Livaković koji je odbranio tri penala i odveo Vatrene među osam najboljim.

Pobjeda ili poraz, njima je svejedno. Japanci su za kraj u Kataru ponovo posremili svlačionicu i ostavili poklone kreirane origami tehnikom. 

Nedavno su japanski navijači odlučili objasniti zbog čega čiste tribine nakon svake utakmice.

"Naše srce je čisto, tako da tribine moraju biti čiste. To znači da tim ispunjava svoju sudbinu", objasnio je jedan Japanac.

"Dijelimo ove vreće svima koji sjede na sjedištima za japanske navijače. Dakle, kada naš tim pobijedi, obojit ćemo prostor u plavo. Sređivanje i čišćenje kada odemo je manifestacija naše kulture", rekao je drugi.

"O tome nas uče naši roditelji, kroz obrazovanje", glasio je odgovor trećeg navijača japanske reprezentacije.

 

Foto: Twitter