Verstappen slavio na VN Austrije, Hamilton, Bottas i Ricciardo odustali

Vozač Red Bulla Max Verstappen je pobijedio na Velikoj nagradi Austrije voženoj danas na domaćoj stazi u Spielbergu. Zanimljivo, unutar jednog kruga na Red Bull Ringu su završila samo tri vozača koja su se i popela na podij, a osim Vertappena to su bili Kimi Räikkönen i Sebastian Vettel.

Valtteri Bottas je startao sa prve startne pozicije, ali ga je timski kolega Lewis Hamilton odmah pretekao.

Britanac je konstantno povećavao prednost, a potom je Bottas u 14. krugu morao odustati zbog problema sa hidraulikom i to je bio ključni trentak utrke.

Naime, zbog Bottasovog odustajanja pozvano je Virtuelno vozilo bezbjednosti (VSC) što su Hamiltonovi rivali iskoristili i otišli u boks, dok Mercedes nije pozvao svog vozača na zamjenu guma.

Glavni strateg Mercedesa James Vowles je priznao svoju grešku i pozvao je Hamiltona u boks u 26. krugu.

Lewisa su prestigli Red Bullovi vozači Max Verstappen i Daniel Ricciardo, te Ferrarijev Kimi Räikkönen, ali ono što je najbitnije za Britanca je to što je izašao ispred drugog Ferrarija, onog Sebastiana Vettela.

Ipak, Nijemac ga je prestigao u 38. krugu, a u istom krugu Ricciardo je zbog problema sa gumama morao otići u boks i vratio se tek na peto mjesto.

Hamilton je u boks po nove gume ušao u 53. krugu i izašao je iza Ricciarda. Ipak, samo krug kasnije Australac je zbog pokvarenog mjenjača odustao od utrke na svoj 29. rođendan.

Hamilton je od trke odustao u 64. krugu zbog kvara na motoru čime je prekinuo niz od 33 turke koje je završio u bodovima.

Do kraja utrke Räikkönen nije želio propustiti Vettela, ali je Nijemac preuzeo vodstvo u ukupnom poretku sa jednim bodom više od Hamiltona (146 - 145).