(VIDEO) Zmajevi sa Mađarima nemaju pozitivan omjer, jedan meč je u posebnom sjećanju

dfghjk
(Ne)čuvena odluka švedskog delegata

Protiv Mađara smo dosad odigrali pet mečeva i nažalost upisali isto toliko poraza. Prvi put smo se sastali u baražu za Svjetsko prvenstvo 2009. godine. U Gyongyosu je bilo 27:25. Najefikasniji u našem timu bili su Damir Doborac sa pet, te Nikola Prce i Muhamed Toromanović sa po četiri.

Drugi meč sa Mađarima u prepunoj Skenderiji se posebno pamti. U 49. minuti pri vodstvu Mađara sa 27:24 susret je prekiut. Susret je prekinut nakon što su gostujući rukometaši napustili dvoranu "Mirza Delibašić" zbog ubacivanja predmeta na teren od strane gledalaca.

Prekidu susreta prethodio je niz pristrasnih odluka islandskog sudijskog para Hlynur Leifsson - Anton Palsson, koji su izazvali veliko nazadovoljstvo kod navijača i igrača bh. tima.

Nakon prekida od 25 minuta, delegat utakmice Bjorn Ericsson iz Švedske donio je konačnu odluku da se susret i zvanično okonača prije vremena. EHF je susret registrovao postignutim rezultatom, te se Mađarska plasirala na Svjetsko prvenstvo u Hrvatskoj. Vukašin Stojanović i Mirsad Terzić su u tom meču postigli po pet golova za BiH.

Sa Mađarima smo igrali i u kvalifikacijama za Euro 2012, a upravo te kvalifikacije pamtimo kao jedne od najgorih u našoj historiji. BiH je završila na posljednjem mjestu sa jednim osvojenim bodom u šest mečeva. Mađarska nas je prvo deklasirala u Szombathelyju sa 26:17, a najefikasniju u našem timu tada su bili Adnan Jaškić sa šest i Edin Bašić sa pet golova.
U BiH se utakmica igrala u Visokom i to 8. juna 2011. godine. Mađari su slavili sa 22:19. Najefikasniji u našem timu tada je bio pokojni Marinko Kelečević sa šest golova, dok je Faruk Vražalić dodao četiri.

Posljednji duel bio je prijateljskog karaktera, a odigran je u junu 2018. godine. Tada su Mađari slavili sa 34:31. Najefikasniji u našem timu bili su Alen Ovčina i Mirsad Terzić sa po osam pogodaka.