Vitor Roque već dobio dvije ponude, iako ga želi velikan, on zna koji klub je pravi izbor za njega

.
Na ljeto gotovo sigurno napušta Barcelonu

 

Barcelona je u januaru izdvojila čak 40 miliona eura za dolazak Vitora Roquea iz Athletico Paranensea, a sada čine sve kako bi ga se riješili. Brazilac je razočaran što ga je Xavi Hernandez olako otpisao, no sada je dobio ponudu koja bi mu mogla vratiti osmijeh na lice.

Roque je stigao u Barcelonu u januarskom prelaznom roku za čak 40 miliona eura, te se od njega mnogo očekivalo u drugom dijelu sezone.

Međutim, Xavi ovom 19-godišnjaku nije davao previše prilike za igru i u zadnje vrijeme uopšte ga nema u njegovim planovima zbog čega su počele špekulacije da će Brazilac nakon samo pola godine napustiti Barcelonu.

Španski mediji pišu da Xavi nije previše zadovoljan kako se Roque uklopio u novi tim, ali činjenica je da mu nije ni dao pravu priliku da se dokaže.

U Barceloni su poručili brazilskom napadaču da iduće sezone neće imati priliku da igra koliko želi i da je najbolje da on ide na posudbu. Željeli su da Roque ostane u Španiji da se privikne na La Ligu, ali on je razočaran takvim potezom čelnika kluba.

Njegov agent je poručio da Roque ne želi da ide na posudbu i da je jedina opcija da ga klub proda ukoliko već ne račina na njega. No, jedno je sigurno, a to je da ovaj 19-godišnjak u narednoj sezoni ne želi da "grije klupu" u katalonskom timu.

Međutim, jutros stižu informacije da se Roque predomislio oko posudbe i da je spreman da ide ukoliko dođe prava ponuda. Katalonski Sport piše da su Inter i Porto pokazali interes da dovedu mladog Brazilca s opcijom da mogu otkupiti njegov ugovor ukoliko se dokaže.

Iako je Inter sigurno primamljivija opcija mediji u Španiji navode da je Roque više zainteresovan da ide u Porto jer je svjestan kakvu konkurenciju ima na Meazzi.

U Portu mu se u potpunosti otvara sve jer tamo bi bio prvi napadač i naslijedio Mehdija Taremija koji na ljeto upravo odlazi u Inter.

Iz Porta su već kontaktirali Barcelonu i poručili da su spremni da Roquea dovedu na posudbu i smatraju da to neće biti problem jer s katalonskim klubom već imaju odličnu saradnju kada su takvi poslovi u pitanju.

No, ono što su jasno poručili jeste da žele otkupnu klauzulu i opciju da Roquea kupe narednog ljeta ako on opravda očekivanja.

U Barceloni su navodno zainteresovani za tu ponudu, ali su poručili da cijena neće ići ispod 60 miliona eura. Porto je postao najizglednija opcija za Roquea koji i sam smatra da bi to bio pravi potez.

Jezik mu ne bi bio prepreka kao u Španiji, a činjenica je da u napadu skoro ne bi imao konkurenciju i da mu je veća minutaža već zagarantovana. S druge strane i poziv Intera je primamljiv, no svjestan je da se na Meazzi pored Lautara Martineza, Marcusa Thurama i Taremija baš i ne bi naigrao.

Roque je od doalska u Barcelonu na 13 mečeva odigrao tek 310 minuta u drugom dijelu sezone i uspio je postići dva pogotka.