Vladimir Kličko poslao poruku: Ponosan sam na svjetsku ujedinjenost i sportske zajednice

.
Međunarodni olimpijski odbor, boksački savezi, UEFA, FIFA, formula 1 - svi zabranjuju takmičenje ruskim ekipama, istakao je Kličko

Bivši svjetski profesionalni svjetski prvak Vladimir Kličko (Wladimir Klitschko) izjavio je kako je ponosan na ujedinjenu reakciju sportskog svijeta koji je izbacio ruske i bjeloruske reprezentacije i sportiste iz međunarodnih takmičenja nakon invazije na njegovu domovinu Ukrajinu.

 

- Ponosan sam na svjetsku ujedinjenost i kada vidim da sportske zajednice stoje zajedno - Međunarodni olimpijski odbor, boksački savezi, UEFA, FIFA, formula 1 - svi zabranjuju takmičenje ruskim ekipama. Nemam ništa protiv sportista, ali oni predstavljaju režim, a samim time u neku ruku i poveznicu s ratom. Sve dok se rat ne zaustavi, ne činimo dovoljno, ali važno je pokazati kako sportskom svijetu ovaj rat nije prihvatljiv - rekao je Kličko za Sky Sports, te dodao:

 

- Ovo je vrlo izazovno vrijeme za život Ukrajinaca. Nikada mi nije palo na pamet da ću biti suočen s ratom. Čujete i vidite eksplozije, uništena vozila, zgrade, spsolutno je zastrašujuće što rat donosi. Ponosan sam na ukrajinski narod jer se držimo zajedno. Nikada nisam bio ponosniji što sam Ukrajinac nego sada.

 

Podsjetimo, Vladimir Kličko se zajedno sa svojim bratom Vitalijem, trenutnim gradonačelnikom Kijeva, dobrovoljno prijavio u ukrajinsku vojsku