Vođa „Vatrenih“

Reprezentacija Hrvatske pobjedom nad Nigerijom 2:0 otvorila je Svjetsko prvenstvo u Rusiji, a Luka Modrić još je jednom potvrdio svoju klasu.

Reprezentacija Hrvatske pobjedom nad Nigerijom 2:0 otvorila je Svjetsko prvenstvo u Rusiji, a Luka Modrić još je jednom potvrdio svoju klasu.

Kapitenski je Modrić predvodio „Vatrene“ do prvog slavlja u Kalinjingradu. Selektor Zlatko Dalić upravo je na veznom igraču Real Madrida gradio igru ove selekcije za Mundijal, a Modrić je preuzeo odgovornost i još jednom odigrao vrhunski.

Potvrda sjajne igre u kojoj je organizirao sve akcije Hrvatske došla je 20 minuta prije kraja utakmice, kada je iz jedanaesterca pogodio nigerijski gol i osigurao vrijednu pobjedu svoje reprezentacije. Prethodno je, krajem maja, sa svojim klubom Realom treći put zaredom osvojio Ligu prvaka, dajući maksimalan doprinos tom nevjerovatnom uspjehu. Tom prilikom zaradio je epitet jednog od najboljih veznih igrača svijeta.

Ponikao u Zadru, kao mladi igrač Modrić se preselio u zagrebački Dinamo, a zatim stjecao iskustvo igrajući na posudbama u redovima mostarskog Zrinjskog i zaprešićkog Intera. Uz Edina Džeku daleko je najbolji fudbaler koji je nastupao u Premijer ligi BiH.

Prije deset godina kupio ga je Totenhem, iz kojeg je došao u Real. S obzirom na to da su mu 32 godine, mnogi vjeruju da mu je ovo posljednja šansa da napravi veliki rezultat s Hrvatskom. Luka Modrić rođen je 9. septembra 1985. godine u Zadru.