Vodio najveći klub na svijetu, pa završio u zatvoru: Shvatio sam zašto su nam dali kondome i vazelin

Barcelona
Bivši predsjednik Barcelone, Sandro Rosell, prije nekoliko godina boravio je uatvoru gdje je odslužio dvogodišnju kaznu zbog pranja novca dok je bio na funkciji u katalonskom klubu. Rosell je bio u zatvorima u Madridu i Barceloni, te je otkrio svoja traumatična iskustva i kako izgleda život iza rešetaka.

 

Rosell je na funkciju predsjednika Barcelone stigao 2010. godine umjesto Joana Laporte i na tom mjestu se zadržao četiri godine. Međutim, nakon što je napustio klub pojavile su se mnoge optužbe na njegov račun.

Nakon suđenja Rosell je zbog pranja novca osuđen na zatvorsku kaznu od dvije godine i 2017. godine završio je iza rešetaka.

Rosell je odradio u potpunosti svoju kaznu, a boravio je u zatvorima u Madridu i Barceloni. Nakon što je izašao na slobodu odlučio je javno pričati o tome šta je sve doživio u tim zatvorima i kakve traume je doživio.

Otkrio je da je u zatvoru stalno dobijao razne prijetnje i da su ga nekoliko puta htjeli pretući, ali da je svaki put neko stao u njegovu odbranu.

"Prijetili su mi dosta puta, ali su me moji cimeri iz čelije spašavali i branili. Htjeli su me pretući nekoliko puta. Prvi put u Madridu jer je jednom zatvoreniku smetalo što sam Katalonac, a drugi put jer sam bio predsjednik Barcelone. No, oba puta su me odbranili i nisu ništa tražili zauzvrat", rekao je Rosell i nastavio.

"Jedan mi je prijetio da mu moram plaćati u zatvoru za sve živo ili će me ubiti, ali i tada prijatelji koje sam tu imao su me branili. U Barceloni u zatvoru sam postao prijatelj s čovjekom koji je bio 'kralj cigana'. Jedan od njegovih mi je prijetio jednom, a on mu je samo rekao četiri riječi i tada se sve završilo".

"U Madridu su me najviše branili Kolumbijci. Bilo je svakodnevno nekih incidenata u zatvoru. Sjećam se jednom kada je jedan od njih uzeo nož i zabio ga u ruku drugom jer mu je taj dugovao Coca-Colu".

Rosell ne krije da su mu te dvije godine bile najteže u životu i da je znao plakati u čeliji zbog svega što mu se dešava.

"Ne sjećam se u životu da sam prije plakao, ali u zatvoru sam to često radio. Kasnije bih se bolje osjećao. Bilo je tu raznih trenutak i nekih čak lijepih. Čovjek nauči dosta toga o životu kada završi na takvom mjestu", priča bivši predsjednik Barcelone.

Rosell je jednom prilikom izjavio da je bio šokiran kada su mu na ulazu u zatvor dali četiri kondoma i četiri vrećice s vazelinom, ali da je kasnije shvatio zašto to rade.

"Da, istina je da to dobiješ kad ulaziš u zatvor. To niko ne traži nego ti sami oni daju na ulazu. nije mi bilo jasno zašto, ali sam kasnije shvatio sve. U zatvorima ima dosta homoseksualnih radnji čak i od ljudi koji nisu homoseksualci", dodao je.