Vozači Formule 1 moraju biti vakcinisani za Australiju ili im slijedi Đokovićeva drama

.
Vozači Formule 1 upozoreni su da moraju biti vakcinisani protiv koronavirusa za Veliku nagradu Australije ili rizikuju sudbinu sličnu srbijanskom teniseru Novaku Đokoviću

Svjetski broj jedan izbačen je iz Australije nakon ponižavajućeg spora oko vakcine koji je trajao gotovo dvije sedmice.

 

Bio je spriječen da odbrani titulu na Australian Openu zbog bojazni da bi njegov nevakcinisani status mogao potaknuti antivakserske proteste u zemlji.

 

Vozačima Formule 1 je sada rečeno da moraju također biti vakcinisani kako bi se utrkivali.

Pravila su jednostavna za ulazak u zemlju i pravila su jednostavna za rad u Formuli 1. Da dođete na događaj, bit ćete 100 posto vakcinisani i neće se tražiti izuzeće za bilo koga od bilo koga. Naši aranžmani su bili na snazi mnogo prije nedavnih dešavanja na Australian Openu. Ova pravila razumije Formula 1, razumije ih i FIA, bit će upisana u sportske zakone. Postoji nulta tolerancija. Bilo da ste Lewis Hamilton ili Valentino Rossi u MotoGP-ju, ako ste pozitivni, nećete se takmičiti tog vikenda", rekao je izvršni direktor VN Australije Andrew Westacott.

Australska utrka je obično uvodna u sezoni, ali je vraćena na treće mjesto u kalendaru zbog covid ograničenja.

 

Umjesto toga, sezona 2022. počinje u Bahreinu 18. marta.

 

Navijači još uvijek čekaju da vide hoće li britanski vozač Hamilton biti na stazi, a glasine o njegovom povlačenju tek treba u potpunosti poništiti.

Izvor: